Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Steppen is hét alternatief voor hardlopen

Steppen of kickbike-en is het alternatief voor hardlopen
Interessant artikel op https://gezondergenieten.nl/steppen-als-alternatief-voor-hardlopen-werkt-dat/ voor alle hardlopers met knieproblemen!
“Steppen als alternatief voor hardlopen, werkt dat?”
alternatief voor hardlopen
Van steppen worden hardlopers blij!

Toen ik jaren geleden een artikel publiceerde met 10 alternatieven voor hardlopen, had ik gehoopt op aanvullende alternatieven. Mijn wens werd verhoord met misschien wel het beste alternatief: de step. Ed Weyand van sportstep.nl vertelde me alles over de voordelen van steppen ten opzichte van hardlopen. Wist je bijvoorbeeld dat fysiotherapeuten veel geblesseerde hardlopers doorverwijzen naar de stepwinkel?

Het werd dus hoog tijd voor mij om ook op een step te stappen. Na mijn 200 kilometer lange fietstocht in 2018 had ik namelijk geen lange tochten meer ondernomen. Ik vroeg daarom advies aan Ed. Waar begin je bijvoorbeeld met steppen? Wat voor afstanden zijn realistisch? Hoe kies je een step die bij je past?

Voor wie is steppen?

Zoals gezegd worden veel hardlopers doorverwezen naar de stepwinkel. Deze sport is namelijk aanzienlijk minder blessuregevoelig en toch train je er al je spieren mee – tot aan je triceps en biceps toe. Been- en bilspieren leken me logisch, en om in balans te blijven gebruik je onder meer je buikspieren. Maar die tri- en biceps had ik niet direct verwacht. “Je merkt dit als je jezelf omhoog duwt,” vertelt Ed hierover. “Bij elke stepbeweging gebruik je ook je armen.”

Steppen is het alternatief voor hardlopen

step voor volwassenen is hip.
Steppen is cool.

Ook schaatsers maken veel en graag gebruik van de step. Ze doen dit buiten het schaatsseizoen om in conditie te blijven, want je gebruikt er vergelijkbare spieren mee. “Ik heb een oud-professional die soms per step langskomt, vier uur heen en terug,” vertelt Ed. Hij rijdt zelf afstanden van 60 kilometer en behaalt dan snelheden tot 30 kilometer per uur. Op snel tempo houdt hij het bij 20 kilometer.

Dat zijn al beste afstanden – ik vroeg me af of ik dat wel direct zou halen. Volgens Ed was dat prima te doen. “En je versterkt ook nog eens de spieren rondom de kniegewrichten,” haalt hij me over. Dat lijkt me inderdaad gunstig in combinatie met hardlopen – en ook als je verder weinig sport. Ik ben om: maar waar ga ik heen?

Op de step, op de step…

Uit sentimentele overwegingen besloot ik uit te zoeken of ik redelijkerwijs naar Purmerend kon steppen. Dat bleek te kunnen: het was 30 kilometer vanaf mijn huis. In totaal zou ik dan dus 60 kilometer afleggen (heen en terug). Dat is denk ik nog een voordeel van steppen als alternatief voor hardlopen: je kunt weer nieuwe routes ontdekken omdat je snelheid gemiddeld hoger ligt.

Het kiezen van je step

Off road steppen met de Crussis of de Kostka Mushing Fun
Off road steppen

Er zijn drie soorten steps: een sportstep, een tourstep en een cross-step. Natuurlijk heb je daar ook variatie in en heb je elektrische steps (waarvan de meeste verboden zijn in Nederland) en steps die tussen de verschillende categorieën vallen.

Ik licht hier de drie soorten kort toe:
Racestep: dunnere wielen, gemaakt voor meer snelheid.
Tourstep: voor wie wil steppen als duursport. Dit kan overigens ook goed met een racestep.
Crossstep: mountainbike-achtige steps met een zwaarder frame en noppenbanden. Wordt vooral gebruikt om te steppen met slede- en andere honden.
Daarnaast heb je natuurlijk forenzen-, kinder- en elektrische steps, maar die gebruik je niet om te sporten. Als alternatief voor hardlopen maakt het in principe niet uit welke step je kiest: het belangrijkste is je doel met steppen.

Steptour 2020

Met de voorbereidingen in volle gang (route uitzoeken, een afspeellijst maken voor onderweg en natuurlijk een step kiezen) kijk ik alvast uit naar de steptocht. Afhankelijk van het weer ga ik die in

vrijgezellenfeest in Amersfoort
Ook gewoon voor de lol.

het voorjaar of de zomer van 2020 ondernemen. Na afloop hoop ik de volgende vragen te kunnen beantwoorden:

Kom ik ’t hele end naar Purmerend (zonder, net als in het lied, verder gesleept te moeten worden)?
Hoe bevalt steppen en hoe makkelijk maak je snelheid?
En, niet te vergeten: hoe leuk is steppen? Ga ik het blijven doen?
Step jij?
Of ben je van plan het te proberen? Heb je tips voor mij? Of ken je misschien een ander alternatief voor hardlopen? Laat gerust van je horen!
Bron: gezondergenieten.nl

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort