De beste alternatieven voor hardlopen
Wanneer ga je op zoek naar alternatieven voor hardlopen? Als fanatieke hardloper was de ontdekking van knieklachten een flinke domper. Je merkt op een gegeven moment dat je na de training je knie voelt … Je schenkt er weinig aandacht aan, eerst maar eens een pijnstiller nemen, even niet trainen en misschien naar de sportmasseur.
Maar je wordt er helemaal niet blij van, na een poosje toch maar weer eens proberen, want je kan de training eigenlijk ook niet missen … opnieuw pijn in je knie …
Het gaat niet over, maar eens naar de orthopeed voor overleg? Als de orthopeed maar niet gaat zeggen dat je niet meer mag hardlopen … Eventueel een kijkoperatie? Ondertussen toch maar op zoek naar alternatieven voor hardlopen. We zetten ze voor je op een rijtje.
1. Skeeleren. Een lekker snelle sport, leuk om te doen en behoorlijk inspannend. Anderzijds kost het wel even tijd om de techniek onder de knie te krijgen. En bij regen wordt het al snel minder prettig, de kans op uitglijders wordt snel groot. (op een kickbike heb je daar geen last van). Van sommige skeeleraars hoor je bovendien dat ze na een flinke valpartij angstig geworden zijn en de skeelers in de wilgen hangen.
2. Wandelen. Een wandeling in de natuur doet je altijd goed. Wel is het zaak om een flink tempo aan te houden. Relaxed slenteren helpt je conditie niet verder en daar doen we het nou juist voor. Met zo’n 5 á 6 kilometer per uur zetten we wel wat zoden aan de dijk. De voordelen? Het is lekker ontspannend, je geniet van de natuur en nadien hoef je niet meteen onder de douche. Toch zijn er ook minder leuke kanten. Veel hardlopers vinden het een beetje saai. Zeker als je in de buurt van huis blijft en het rondje begint te vervelen.
Één van de beste alternatieven voor hardlopen: steppen!
3. Steppen (ook wel kickbike-en genoemd). Dit is een sport waar best wat hardlopers voor kiezen. Je traint er veel spiergroepen mee en het is bijna net zo inspannend als hardlopen, mits je er maar behoorlijk de vaart er in houdt. Je neemt je step vrij gemakkelijk mee in de auto en dat maakt het mogelijk nieuwe streken te verkennen. Plus, je ziet meer van de omgeving omdat je meer kilometers maakt. Een leuk alternatief voor hardlopen derhalve. Heb je nog geen step, dan kan je er altijd één huren.
4. Buiten trainen. Het schijnt ook wel “avonturenloop” genoemd te worden. In veel parken of bossen vind je uiteenlopende sporttoestellen voor een uitgebreide training. Net als bij hardlopen is het zaak om eerst een goede warming up te doen. Maar dan heb je ook bijna een sportschool in de open lucht.
5. Boot camp. Eigenlijk een training zoals hierboven beschreven, maar dan onder begeleiding. Een bootcamptrainer neemt je mee onderweg doe je uiteenlopende oefeningen. Een behoorlijk inspannende bezigheid waar je al een redelijke conditie voor moet hebben voordat je begint. Niet voor iedereen geschikt, zeker als er serieuzere knieklachten zijn.
Relatief nieuwe sporten
6. Suppen. Een relatief nieuwe sport waarmee je veel spiergroepen traint, net als bij kickbike -en. En een van de leukere alternatieven voor hardlopen. Suppen wint snel aan populariteit. Niet verwonderlijk als je bedenkt hoeveel water we in Nederland hebben. Hier in Amersfoort zie je fanatieke suppers zelfs door de grachten varen, genietend van de prachtige binnenstad. Nadeel: het is toch wel een seizoensgebonden alternatief voor hardlopen. Alhoewel het niet de bedoeling is dat je te water raakt, maar in de winter is dat meestal geen aangename ervaring.
7. Teamsporten. Er zijn natuurlijk heel veel teamsporten. Lang niet allemaal geschikt voor sporters met knieklachten trouwens. Neem voetbal. Daarbij leg je aardig wat kilometers hardlopend af. Bij volleybal is dat een stuk minder. Andere teamsporten zitten daar weer tussen in. Overleg eerst met je fysiotherapeut voordat je je aanmeldt.
8. Zwemmen. In de zomer natuurlijk fijner dan in de winter. Alhoewel, er zijn ruim voldoende zwembaden voorhanden, ook bij jou in de buurt. Zwemmen is natuurlijk het schoolvoorbeeld van een intensieve training waarbij alle spiergroepen aan bod komen. En, de calorieverbranding is zo mogelijk nog hoger dan bij hardlopen. Helaas niet bij iedereen even populair vanwege het omslachtige omkleden, afdrogen, etc.
9. Vliegeren. Vliegeren? Ja, vliegeren. Voor een paar tientjes koop je een stunt- of matrasvlieger. Wel even een grote open ruimte opzoeken, zoals een zandverstuiving of -beter nog- het strand. Maar dan is het vaak dikke pret. En, hoe meer wind, hoe leuker het wordt. Ondertussen train je flink veel spiergroepen en werk je aan je conditie. Al is dat wel afhankelijk van het soort vlieger en de windkracht van dat moment. Verwacht alleen niet dat je in een uur net zo veel inspanning hebt als bij hardlopen. Maar het is toch een van de serieuze alternatieven voor hardlopen
10. Trampolinespringen. Woon je 3-hoog achter, dan is dit niet hét alternatief voor hardlopen. Heb je een tuin met voldoende ruimte, dan is trampolinespringen een leuke en behoorlijk intensieve work out. Al springend train je flink veel spiergroepen en de calorieverbranding is veel hoger dan je logischerwijs zou verwachten. Let wel op dat je niet met je ribben op de rand valt, want dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. En dan hoort het weer niet bij de alternatieven voor hardlopen
Waarom kiezen voor kickbike -en
Overigens is het haast verbazingwekkend hoeveel voordelen steppen (of kickbike-en) feitelijk heeft. In de eerste plaats is het een blessurevrije duursport. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. Vooral op latere leeftijd komen veel knieblessures voor. Waardoor men gedwongen wordt met hardlopen te stoppen. Veel hardlopers stappen dan ook over op het steppen. Vaak op advies van hun fysiotherapeut. In vergelijking met een populairdere sport, skeeleren, gebeuren er vrijwel geen ongelukken.
Kickbike -en is bovendien een veilige sport, omdat je altijd één been aan de grond hebt. Daarnaast is de gemiddelde snelheid vrijwel nooit hoger dan 20 kilometer per uur. Het advies is wel om altijd twee handen aan het stuur te houden en twee remmen gelijktijdig te bedienen.
Steppen voor alle leeftijden
Niet alle sporten zijn geschikt voor alle leeftijden. Zo zie je enerzijds dat jonge kinderen het steppen als allereerste sport omarmen. Het is erg gemakkelijk om te doen: je stapt op de step, zet af en je kan de buurt verkennen. Anderzijds zien we sporters tot op zeer hoge leeftijd hun sport beoefenen. De oudste klant in de winkel aan de Oliesteeg was 90 jaar oud toen hij zijn step –een Kickbike Race Max– kocht en voor zover wij weten stept hij nog steeds. En naar eigen zeggen vindt hij het steppen één van de beste alternatieven voor hardlopen.
Op de kickbike calorieën verbranden
Met steppen kan je veel calorieën verbranden. Geen wonder dus, dat veel mensen met overgewicht een kickbike aanschaffen. Voor deze doelgroep zijn trouwens veel sporten niet geschikt, omdat de belasting voor de knieën al snel te hoog is. Iemand met een BMI van meer dan 30 gaat nu eenmaal niet gemakkelijk een uurtje hardlopen, terwijl de meeste steps een draagvermogen hebben van wel 150 kilo.
Met de step spiergroepen trainen
Met veel van de eerder genoemde sporten train je overigens maar een beperkt aantal spiergroepen. Toegegeven, zwemmen is een uitstekende duursport om alle spiergroepen te trainen. Helaas vind lang niet iedereen zwemmen even leuk. Immers, je bent verplicht om eerst naar het zwembad te rijden, je om te kleden en te douchen voordat je überhaupt iets gedaan hebt. Daarna moet je je weer douchen, afdrogen, omkleden en weer terug naar huis rijden. Om te gaan steppen hoef je alleen maar wat sportieve kleding aan te trekken. Vervolgens train je weliswaar vooral de been- en bilspieren, maar ook de hele core wordt aangepakt en zelfs biceps en triceps.
Werken aan je netwerk
Wil je tijdens het sporten ook werken aan je sociale netwerk? Dat kan! In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen, is de snelheid van de step relatief laag. Daardoor kan je onderweg gezellig kletsen, ook omdat de inspanning niet zo hoog is. Verder, op een trampoline springen doe je meestal alleen en dat geldt ook voor zwemmen. Natuurlijk is een sport zoals wandelen dan ook wel weer een sociale bezigheid, net als boot camp en uiteraard teamsporten.
Lekker voordelig sporten
De leukste duursport is meteen ook één van de voordeligste. OK, je moet een step wel aanschaffen, maar eenmaal in je bezit kost hij je bijna niks meer. Er is vrijwel geen sprake van onderhoud, vanwege het kleine aantal bewegende delen: geen trappers, ketting of versnellingen. Hooguit moet je eens in de maand even de banden op pompen. Een kleine moeite. En gratis bovendien. Verder is de waarde van een tweedehands step zeer hoog. Kijk zelf maar eens op Marktplaats. Dat betekent dat je vrijwel niets hoeft af te schrijven. Afhankelijk van het merk, de mate van gebruik en het aantal jaren dat je hem gebruikt, zal een kickbike je nooit meer dan 5 euro per maand kosten.
Overal steppen
Steppers kom je overal tegen. Vooral op de fietspaden uiteraard, maar steppen mag ook op voetpaden, want voor de wet ben je voetganger op een kickbike. Verder neem je elke willekeurige step mee het bos in en zijn schelpenpaden geen enkel probleem. Wil je echt door het ruige terrein raggen, dan heb je wel een echte cross step nodig met noppenbanden en voorvering. Het zijn vooral de mushing liefhebbers (steppen met sledehonden) die daar gebruik van maken.
Steppen met de hond
Over honden gesproken: steppen met je hond wordt steeds populairder en dat is niet toevallig. In de eerste plaats heeft een kickbike ongeveer dezelfde snelheid als het rechtlijnig draven van een hond. En dat vind een hond reuze fijn. Tijdens het wandelen voelen veel viervoeters zich beperkt in hun snelheid en gaan aan de lijn trekken. Niet verwonderlijk, want ze willen gewoon vooruit en sneller bewegen. Op de fiets daarentegen is de snelheid weer veel te hoog. Regelmatig zie je fietsers hun hond als het ware “voortsleuren” aan de riem en dat is voor je hond niet fijn. Langdurig galopperen is niet waarvoor ze gemaakt zijn.
Ook kan je op de fiets gemakkelijk je evenwicht verliezen en lelijk ten val komen. Zeker op het moment dat de hond een reden heeft om plotseling van koers of snelheid te veranderen. Met een hondenstep heb je geen zadel waar je vanaf kan vallen. Integendeel, je hebt altijd één voet aan de grond om te voorkomen dat je onderuit gaat. Wel zo veilig. Daarnaast is de interactie met hond veel beter. Hij draaft rustig naast je, zeker als je gebruik maakt van de zogenaamde “Walky Dog“.
Slecht weer? Goed kickbike -en!
helaas is het niet altijd zulk mooi weer in Nederland. Toch is de step ook heel goed in te zetten bij minder mooi weer. De redenen? De snelheid op een step is niet hoog, meestal rond de 15 kilometer per uur tijdens een doorsnee trainingsronde. Ondertussen is het wel redelijk inspannend en krijg je het snel lekker warm. Waar je op de racefiets het al snel te koud krijgt, is er op de kickbike weinig aan de hand. Veel steppers kleden zich bovendien in “laagjes”. Buitenste laag: een waterdicht windjack en daaronder zoveel sportshirtjes als nodig. Vaak kan je onderweg meerdere shirtjes uittrekken.
De stress eruit steppen
Stress is voor veel mensen een groot probleem. De oplossing is niet eenvoudig, maar een fijne step zoals de Kostka Tour Max kan een uitstekend hulpmiddel zijn. En wel hierom. In de eerste plaats ben je lekker ontspannen buiten actief bezig, dat heeft al een positieve uitwerking. Ook het besef dat je bezig bent je conditie te verbeteren werkt goed. In de tweede plaats heeft de beweging die je maakt tijdens het steppen veel op mediteren. Het is een repeterende beweging die je vaal alles om je heen doet vergeten. Concentreer je je ook op je ademhaling, dan is de helende werking alleen maar groter. Doe ’s avonds thuis aanvullende meditatieoefeningen en geniet van het resultaat.