Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Steppen is gezond: zó doe je het!

Steppen is gezond: ontdek de fijne kneepjes van de step voor volwassenen.

het alternatief voor fietsen!
Meer techniek, meer snelheid.
Een step huren of kickbike workshop met step met groot voorwiel of step voor volwassenen
De wissel heb je snel onder de knie.

Steppen is  gezond en érg  sportief en eenvoudig om te doen. Met onderstaande tips ben je snel een volleerd en geoefend stepper. Wil je eerst een step met grote wielen huren, kijk dan op onze huursite. In Amersfoort staan veel modellen klaar om uitgebreid te testen.
Alle topmerken zoals KickbikeYedooCrussisMiboKostka en Morxes leveren we uit voorraad of staan binnen een dag voor je klaar. Woon je verder weg, dan sturen we jouw step in veel gevallen zelfs gratis op! Kan je de volgende dag al steppen….

1. Ten 1e, de wissel

Wissel regelmatig het been af. Na 3 tot 12 passen wisselen. De top van de wedstrijdrijders wisselt na 3 of 4 passen, in meer recreatieve tochten zie je een lager wisseltempo, 8 á 10 keer, soms meer. Belangrijk is dat tijdens het steppen je been niet verzuurt op de plank, want dat been verbruikt de meeste energie. Niet het been waarmee je afzet.

Het wisselen zal voor een beginner even wennen zijn, maar na een paar weken steppen wordt het een automatisme. Je voeten weten dan automatisch de plank te vinden.

De gevorderde rijder zal zo snel wisselen, dat een leek het bijna niet ziet. Wedstrijdrijders springen zelfs over.

Om te beginnen met wisselen, draai je je de hak van de voet op de plank naar buiten; van de plank af.  Zo creëer je ruimte voor het voorste deel van de andere voet. Die zet je er naast en dan haal je het standbeen van de plank. Tijdens de afzet heb je zo de ruimte om je andere voet helemaal op de plank te schuiven.

2. De afzet bij het steppen.

Belangrijk is relaxed af te zetten, niet te krampachtig. Maar let wel: echt ver doorzwaaien van het been naar achteren kan relaxed aanvoelen, maar niet overdrijven. Een korte afzet, dus een korte zwaai (met kniebuiging) naar voren en een ritmische afzet is vaak het beste.

KB oranje web 12
Hou altijd 2 handen aan het stuur.

3. Klimmen / afdalen/ vlak.. daar zit veel verschil in qua techniek.

Bij het klimmen gebruik je een korte zwaai, een hoog beenritme en zeker niet te ver naar achteren afzetten. Goede klimmers herken je aan hun rechte houding. Ze zitten niet diep voorovergebogen over het stuur, maar kijken met een vrij rechte (relaxte) houding recht vooruit en zetten met een hoog tempo in korte pasjes af.

Het afdalen is een specialisme op zich. In wedstrijden zie je de rijders helemaal in zithouding naar beneden stormen. Dat ziet er indrukwekkend uit. Let wel: op een step met grote wielen daal je ontzettend snel af, je gewicht zit lager dan bij een fietser! Je maakt dus veel snelheid. Dat is leuk, maar vallen is minder.

Snel afdalen gaat als volgt: Je zet beide voeten (tenen) achter elkaar op plank (ook knieën in één lijn achter elkaar), pak het stuur stevig vast en breng je gewicht zo ver mogelijk op het voorwiel. Je armen zo dicht mogelijk tegen het lichaam. Volg je dit exact op, dan rol je als een baksteen naar beneden (een helm is bij afdalingen zeker een aanrader en een realistische kijk op snelheid is een minimale vereiste).

Steppen in de polder (vlak), daarbij zie je de meest uiteenlopende technieken. Lange afzet, grote beenzwaai, kortere afzetten, kortere beenzwaai. Het hangt eigenlijk een beetje af van de wind. Step je met de wind in de rug, dan kan een langere zwaai relaxter zijn. Tegen de wind voelt eigenlijk een beetje aan als klimmen, dus een korte afzet is vaak het meest productief.

Steppen is een goede aanvulling op je looptraning
Met de juiste techniek maak je snelheid!

4. V-shaping

Een wedstrijdstepper heeft zeker 1,5 jaar nodig om alle technieken goed onder de knie te krijgen en dan nog leer je bij. In veel wedstrijden is het sparen van energie in het peloton essentieel. Er wordt vaak snel gestart en na ca. 5 km stabiliseert het tempo.

Veel beginners denken: hierdoor ik kom nooit op dat niveau, maar schijn bedriegt. Kun je de eerste kilometers aanhaken, dan is het niet onwaarschijnlijk, dat je de kopgroep kunt volgen tot aan de finish. Tenzij er een paar snel weg demarreren. 

Tijdens de wedstrijd probeert men vaak te demarreren uit de groep. Het is dan belangrijk om mee te sprinten en uit de wind te rijden. Dat scheelt heel veel energie. Belangrijk is als startende stepclub hier dan ook op te trainen in een groepje. Ga eens een keer in V-vorm rijden en voer het tempo op.

shoot 2 web 1
Hou het stuur losjes vast…….

5. Het stuur

Wat je ook vaak bij beginners ziet, is dat men krampachtig aan de stuur hangt. Dit is niet goed. Het stuur ferm vasthouden is OK, maar krampachtig kost veel te veel energie en is niet relaxed. Je kunt dit oefenen door te steppen met twee vingers op het stuur. Als je dit helemaal niet kunt, probeer dan te letten op een meer relaxte houding.

Velen denken dat een hoog stuur relaxter rijdt. Dit is een misvatting. Het voelt misschien relaxed aan, maar het is energieverspillend. Bij een laag stuur vang je minder wind en gebruik je de schaatshouding in je rug om energie te sparen (de schaatshouding is holle buik/bolle rug, zonder krampachtig je spieren te gebruiken). De kern zit hem in de realiteit, hoe lager het stuur hoe minder wind je vangt, en hoe makkelijker de afzet, dus het kost minder energie.

6. Plankhoogte

Hoe lager de plank van een step met grote wielen, hoe minder hoog je je eigen gewicht op hoeft te tillen. En hoe sneller je kan steppen!  En ook daarom zeggen we: steppen is gezond. De ideale plankhoogte is vrij laag, zonder te vaak over het wegdek te schrapen. De meeste moderne steps, zoals Kostka, Morxes en Mibo hebben een laag footboard, wat zelfs nog verder verlaagd kan worden met het geïntegreerde verlagingsset. Voor wedstrijdrijders is dit geen overbodige luxe. Je plankhoogte beïnvloedt in hoge mate je energieverlies.

Steppen is gezond!