Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

20 goede redenen om te Kickbike-en

Steppen of kickbike-en is het alternatief voor hardlopen

Een atletisch figuur, een goede gezondheid, een uitstekende conditie,  geen blessures, een prima humeur. Zo maar een paar doelen waar iedereen naar streeft. En die niet zo heel makkelijk te bereiken zijn. Tenzij je gaat steppen (ook wel kickbike-en genoemd). Hoe? Waarom, Waar? Wanneer? in dit artikel maken we alles duidelijk.

Kickbike-en is de leukste manier van bewegen

Stepwinkel Amersfoort is open voor kickbike-en
Steeds snellere Kickbikes

In meer algemene zin is bewegen natuurlijk ont-zet-tend belangrijk. Hoe meer onderzoek daarnaar gedaan wordt hoe duidelijker het wordt. Daarnaast heb je

20140923 120825
Fysiotherapeuten bevelen steppen aan

natuurlijk vele manieren van bewegen. Kickbike-en is sowieso één van de allerfijnste manieren van bewegen. Het is leuk om te doen en het brengt bij iedereen weer de herinneringen naar boven van de vroegste jeugd. En van de eerste keer dat je verder kon komen dan je eigen straat.

Blessurevrije duursport

Steppen is een blessurevrije duursport. Want, tijdens het steppen worden de gewrichten vrijwel niet belast. Sterker nog, na het afzetten moet je elke keer je lichaam 4 centimeter optillen. Met deze beweging train je de spieren rondom de kniegewrichten, waardoor die sterker worden en de belasting minder wordt. Elke fysiotherapeut zal dit bevestigen. Daarnaast is het steppen een gelijkmatige vloeiende beweging. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, waarbij bij elke stap de knie een flinke klap te verduren krijgt.

Kickbike-en of wandelen?

De meeste hardlopers met knieproblemen (en dat zijn er nogal wat) krijgen het advies: ga maar wandelen. Nu is wandelen ook een fijne en doeltreffende sport, waarmee je je beenspieren goed trant. En je conditie verbetert. Voorts is het aantoonbaar goed voor je humeur. Echter, wat horen we vaak in de winkel? “Ik vind wandelen zo saai”.  Of: “We lopen elke keer hetzelfde rondje en je komt niet zo ver”. Op de step, bijvoorbeeld een toerstep, kom je natuurlijk veel verder. Dat is één van de vele redenen die maken dat de meeste sporters kickbike-en leuker vinden dan wandelen.

Op de step leg je gemakkelijk een veel langere afstand af. Een gemiddelde tourstepper doet op zijn dooie akkertje al gauw 15 km per uur. Een rekensommetje leert ons dat een ochtend steppen al een tocht van 60 kilometer omvat. Zo zie nog eens wat! En ondertussen werk je lekker aan je conditie.

Steppen voor jong en oud

kickbike-en voor jong en oud
Ook kids houden van Kickbike-en

We zeiden het al: vrijwel iedereen denkt met genoegen terug aan de steps uit zijn jeugd. Ook nu zien we veel jonge steppers die op de kickbike oefenen. Daarnaast heeft onze evenementenafdeling zijn handen vol aan de kids die helemaal uit hun bol gaan tijdens de verjaardagsfeesten. Zelfs na 2 uur steppen kost het moeite de kickbikes weer uit de handen van de feestvierders te plukken.

Anderzijds zijn de senioren op de step ook goed vertegenwoordigd. Onze oudste klant is zelfs 90 (!) jaar oud en die maakt nog twee keer per week een tocht van 20 kilometer op zijn Kostka Racer. Dus, wil je gezond oud worden en tot op hoge leeftijd mobiel zijn, ga dan trainen op een step voor volwassenen of kickbike!

Afvallen op een step, zoals de Kostka

Nog een voordeel: tijdens het steppen verbrandt je wel 800 Kcal/uur. Dat maakt de step tot het ideale middel om snel, gemakkelijk en moeiteloos af te vallen. Geen wonder dat veel mensen met overgewicht de weg naar onze stepwinkel weten te vinden. Wat ook helpt: de meeste steps zijn belastbaar tot wel 150 kilo en daarmee geschikt om ook de echt forse dames en heren te transporteren. De step is daarbij ook geschikt om de belasting van de gewrichten te verminderen. Voor zwaargewichten is hardlopen al helemaal geen optie, zwemmen niet altijd haalbaar en wandelen duurt lang. Maar, steppen kan altijd.

Betere conditie door kickbike-en

op de step voor volwassenen
Beeldhouw je figuur

Zoals gezegd: steppen is een echte duursport. En in die zin ook een uitstekend alternatief voor hardlopen. Toegegeven, hardlopen is meer inspannend, maar de kickbike (of Kostka, Mibo of Crussis) is ook een echte calorieverbrander. Ruwweg is de tijd die je nodig hebt om hetzelfde te bereiken ongeveer twee keer zo lang: twee uur steppen staat bij benadering gelijk aan een uur hardlopen. Echter, voer je je snelheid op tot boven de 20 kilometer per uur, dan gaat het hard. Steppen is voor veel mensen ook leuker om te doen, trouwens en ja, die knieën die blijven ook heel. Tegelijkertijd met je conditie verbetert je stemming (de “runner’s high”, maar dan op de step), je uithoudingsvermogen en je longcapaciteit.

Train alle spiergroepen op de step voor volwassenen

Ben je de sportschool een beetje beu? Geen nood! Op een step voor volwassenen train je bijna alle spiergroepen in je lichaam. Hoe? Simpel. Natuurlijk train je je alle been- en bilspieren tijdens het steppen. Maar tijdens het moment na de afzet (als je iets doorzakt) als je weer omhoog komt voor de volgende “kick” duw je jezelf omhoog met jet biceps en triceps. Tegelijkertijd zet je de buikspieren en zelfs de lagere rugspieren aan het werk.

Voor een ideaal figuur is ons advies: ga regelmatig kickbike-en waarmee je je been- en bilspieren intensief traint. Ga je dan naar de sportschool (wat wij ook doen) laat dan alle beenspierapparaten links liggen. Doe gewoon de additionele oefeningen op de apparaten voor de borst- en rugspieren de ene week. Vervolgens de daaropvolgende week erop de biceps en triceps aan de beurt. Het resultaat? Een perfect figuur! (en wie wil dat niet).

Bouw aan je sociale netwerk tijdens het steppen

vrijgezellenfeest in Amersfoort
Ook gewoon voor de lol.

Zijn er dan nog meer voordelen aan het kickbike-en? Het antwoord is -geloof het of niet- JA! Ga maar na, is het mogelijk om tijdens het hardlopen een leuk gesprek te voeren? Nou? Ja, misschien als je een absolute topconditie hebt of er een laag tempo op nahoudt. Of, hoort u ook hoe die racefietsers tegen elkaar schreeuwen tijdens hun tocht? Lekker ontspannen, toch.

Kom dan maar eens mee steppen (op een Kickbike, Kostka, Morxes, Yedoo, Crussis, het maakt niet uit) met een stepclub. Zal je zien dat de leden -al steppend- er reuze gezellige gesprekken op na houden. Immers, je rijdt niet al te snel en de inspanning hoeft niet al te hoog te zijn. Gewoon leuk! Steppen met de stepclub? Ik zeg DOEN! Als is het maar voor de lol.

De meest voordelige duursport

In de stepwinkel krijgen toch wel eens de opmerking: “Goh, toch wel een beetje duur”. Als iemand dat zegt, kijken we altijd heel verbaasd. Duur?? Nou OK, het is wel nodig om een step aan te schaffen en dan ben je ergens tussen de 300 en 600 euro kwijt. Maar dan. In de eerste plaats heeft een kickbike vrijwel geen onderhoud nodig. Wel regelmatig de banden oppompen, want zachte banden verhogen de rolweerstand.

Maar verder? Laat me een voorbeeld geven. De huursteps van ons huurbedrijf houden we 5 jaar in bedrijf. Tijdens die hele periode hoeven geen banden te vervangen, geen remblokjes, geen kabels, geen lagers en al helemaal geen kettingen te smeren of te spannen. Laat staan de versnellingen af te stellen (lastig). De onderhoudskosten bedragen wellicht 50 euro gedurende 5 jaar. Daar komt bij dat een tweedehands step zowat zijn gewicht in goud waard is. Overdreven? Ja, maar kijk maar eens op marktplaats.

Tweeëneenhalve euro per maand.

kickbike-en is fun op een step voor volwassenen
Steppen is leuk bij elke snelheid

Daar staat op het moment van schrijven slechts één Kickbike Sport G4 te koop. Vijf jaar oud, voor de vraagprijs van € 325,-. De toenmalige nieuwprijs was € 339,-. De gelukkige eigenaar heeft dus in 5 jaar tijd € 12,- afgeschreven. Laten we er een pessimistische opbrengst van € 239,- op loslaten. De afschrijving bedraagt derhalve € 100,-, zijnde € 20,- jaar. Tel daar de onderhoudskosten van € 10,- per jaar bij op en je komt uit op € 30,-. Per maand step je dus voor € 2,50!!!! Is hardlopen dan voordeliger? Nee, want naast kleding (heb op de step ook wel nodig) ben je verplicht elk jaar een nieuw paar hardloopschoenen aan te schaffen á € 150,-. Kickbike-en is dus voordeliger dan hardlopen!

Variabele inspanning

Nog maar even een voordeel: in tegenstelling tot hardlopen kan je je snelheid op de step voor volwassenen heel breed variëren. Loop je hard en je tempo komt onder de 8 kilometer per uur, dan val je bijna automatisch terug naar wandelen. De praktijk leert dan dat het lastig is om weer op gang te komen.

Loop je in een tempo van boven de -laten we zeggen- 12 kilometer per uur, dan moet je wel een hele fitte triatleet zijn om dat lang vol te houden. Al steppend op -bijvoorbeeld- een Kostka kan je een snelheid aanhouden die varieert tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Op een sportstep met racebandjes kom je zelfs aan een hogere gemiddelde snelheid. Je hebt dan wel een Mibo Revoo of een Kickbike Race Max nodig. En een uitstekende conditie.

Kickbike-en is tof
Een flitsende sport.

Hoog calorieverbruik op step voor volwassenen.

Het calorieverbruik op de kickbike is hoog, maar uiteraard wel afhankelijk van de snelheid. Ook de hellingsgraad van de weg en de windsnelheid en -richting zijn van invloed. Veel meer dan bij hardlopen. Ruwweg ligt je verbranding op de step tussen die tijdens het hardlopen en het fietsen in. Bij een rustig tempo voel je je meer als een fietser, maar boven de 20 kilometer per uur moet je echt je best doen en komt het in de buurt van hardlopen. Zeker voor mensen met flink overgewicht is dit een groot voordeel, ook gegeven het feit dat je je gewrichten niet of nauwelijks belast. Wij kennen klanten die wel een kilo per week verliezen gedurende een langere periode.

Heb je een gewicht van meer dan 100 kilo, dan is het wel zaak om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige step met een draagvermogen van 150 kilo. Voorbeelden zijn de modellen van Kostka, Mibo, Crussis en Morxes. Kickbikes hebben als regel een kleiner draagvermogen, evenals de steps van Yedoo.

Kickbike-en op elk terrein

Er zijn veel soorten en modellen steps. Uiteraard zijn de race- of sportsteps het meest geschikt om mee te trainen of zelfs om mee te doen aan wedstrijden. Anderzijds is dit type step niet geschikt voor gebruik buiten de geasfalteerde paden. Een tourstep is dat wel. Dat maakt dit type step voor volwassenen uitermate veelzijdig en zorgt ook voor de hogere verkoopaantallen. Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om met Kickbike of Kostka door het mulle zand te ploegen. Daar zijn dan weer de crosssteps voor ontworpen.

Kostka Mushing
Met deze step gaan we ook in de winter steppen!

Steppen tijdens alle seizoenen.

In tegenstelling tot de racefiets heeft de step niet zo’n hoge kruissnelheid. Daar waar racefietsers wel 40 kilometer per uur halen, ga je op de step voor volwassenen meestal niet harder dan 20. Terwijl je calorieverbruik gewoon hoger ligt. Dat heeft meerdere voordelen. Natuurlijk de eerder genoemde hoge vetverbranding. Maar daarnaast heb je bij slechter weer minder last van de kou. Je vangt minder wind én je spant je meer in, waardoor je het sneller warm krijgt. Met de juiste kleding en een handig spatbordje achter ben je op alle seizoenen voorbereid en kan je het hele jaar door prettig kickbike-en.

Steppen met je hond

Het wordt steeds populairder: steppen met je hond. En wel om meerdere redenen. In de eerste plaats ben samen met je viervoeter lekker actief bezig. Het is gezond voor allebei. Steppen is in dit geval ook veel veiliger, want de snelheid die je aanhoudt is rond de 12 á 13 kilometer per uur. Op de fiets rij je dan te langzaam en verlies je gemakkelijk je evenwicht. Niet op een kickbike.

Bovendien heb je altijd één voet aan de grond voor het geval je hond achter een poes aangaat. Gewoon die voet aan de grond (je hoeft niet af te stappen) en meteen de remmen vast. Gebruik je de Walky Dog, dan heb je nog meer zekerheid, want de grote vriend zit veilig vast aan de step.  Voor sledehonden zijn er speciale off-road modellen, zoals de Kostka Mushing Max of de Crussis Cross.

kinderen op een kickbike
Ook veilig voor kids.

Veiligheid voor alles

Met een fiets kan je een leuke smak maken. Met een racefiets kan je zelfs een loeiharde smak maken. Met de step is dat risico een stukminder groot. In de eerste plaats zit je niet op een (hoog) zadel waar je af kan donderen, maar sta je gewoon op een voetplank. Daarbij heb je te allen tijde één voet aan de grond, waardoor je steeds in staat bent om snel in te grijpen, mocht dat nodig zijn. Voorts is de rijsnelheid een stuk lager. En, dankzij de prima remmen sta je snel stil. Het is dus geen toeval dat een step wél aan kleine kinderen wordt toevertrouwd, maar de fiets pas op latere leeftijd.

De eenvoud van het kickbike-en

Er is nog een reden waarom je eerste vervoersmiddel een kickbike was: het is buitengewoon eenvoudig om te doen. Wel zei je vader dat je altijd twee handen aan het stuur moest houden en eerst even oefenen met remmen. Met de step voor volwassenen is het al niet anders. Iedereen kan het, zelfs mensen met beperkingen. En natuurlijk al die arme hardlopers die met hun sport hun knieën beschadigd hebben. Wel is het zo dat met een betere techniek er met minder inspanning hogere snelheden gehaald kunnen worden. Zie hiervoor onze instructiepagina.

Proefrit op een step en snel afslanken
Ontspan tijdens het steppen in de natuur.

Step je stress eruit!

Toch is er één eigenschap die de step gemeen heeft met de hardlopersbenen. Hij helpt je heel snel en efficiënt de stress te verdrijven. Stap op een zonnige zondagmiddag op je favoriete vervoermiddel, maak een lange en lekker inspannende tocht door de natuur en -presto- je voelt je een stuk beter. Dat is in de eerste plaats te danken aan de fijne manier van in- en ontspannen. Je werkt aan je conditie, maar tegelijkertijd kan je de repeterende beweging vergelijken met mediteren. Let maar eens op. Tijdens het steppen vergeet je al je dagelijkse beslommeringen.

Dagelijks vervoersmiddel

Heb jij ook zo’n drukke baan? Misschien 2 kleine kinderen die al je aandacht opeisen? Met de kickbike kan je ook nog eens veel tijd besparen. Gewoon door dagelijks met de step naar je werk te rijden. Op die manier vang je twee vliegen met één klap. Enerzijds heb je een voordelig en dagelijks vervoersmiddel, handig en snel in de stad. Anderzijds ben je lekker ontspannen aan het sporten. De step is een complete work-out en op deze manier win je veel tijd. Immers, de tijd om naar je werk te rijden besteedt je nu aan het werken aan je conditie! Overigens is de Kostka of de Mibo een goede keuze voor dagelijks transport, vanwege de duurzaamheid.

 Blessurevrij kickbike-en

Één van de grootste voordelen van de step voor volwassenen willen nogmaals benadrukken: steppen is een (vrijwel geheel) blessurevrije duursport! Je maakt uitsluitend soepele, vloeiende  bewegingen die op geen enkele manier belastend zijn voor je gewrichten. Daar waar je knieën met hardlopen constant harde klappen te verduren krijgen, worden ze bij het steppen volledig ontzien. Niet verwonderlijk derhalve dat veel fysiotherapeuten klanten naar ons door verwijzen. In de winkel zien we dat bijna dagelijks terug. Vaak lange mannen van 50 jaar of ouder. Maar ook de dames en jongeren weten de weg naar de stepwinkel te vinden.

 

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort