Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Welke spieren gebruik je op de step?

Steppen is gezond voor je spieren

Inmiddels is het wel algemeen bekend: Je spieren trainen is niet alleen goed, maar zelfs noodzakelijk om gezond te blijven. Hieruit mogen we dus ook concluderen dat steppen heel gezond is! Op de step train je je conditie op een intensieve manier. Tegelijkertijd belast je tijdens het steppen je gewrichten veel minder in vergelijking met sporten zoals hardlopen of fietsen. Met het steppen bouw je je spiermassa op en het is een aangename manier om regelmatig te sporten. Steppen is dus niet alleen fun om te doen, maar óók gezond!

Het belang van gezondheid

train alle spieren
Fysiotherapeuten bevelen steppen aan

Door te sporten zorg je ervoor dat je in een goede conditie komt. Maar daarnaast slaap je beter en blijf je fysiek en mentaal gezond. Samen met een gevarieerde voeding, kan het je helpen om gewicht te verliezen. Immers, we brengen al een groot deel van de dag zittend door, dus meer bewegen is altijd aan te bevelen. Niet verwonderlijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om ook op de step naar het werk te gaan. Waarom niet? Vooral mensen met een drukke agenda en tijdgebrek benutten de reistijd om te reizen én te sporten tegelijkertijd. Voor dit doel zijn vooral de vouwsteps erg geschikt. De meeste neem je gratis mee in de trein

Steppen is voor iedereen

Op de step belast je je knieën en gewrichten veel minder dan met hardlopen. Daarnaast worden vrijwel alle spieren op een efficiëntere wijze gebruikt. Dat komt door de specifieke stepbeweging. Die is dermate eenvoudig dat het geschikt is voor jong en oud. In de winkel in Amersfoort zien we alle leeftijden. Tot boven de 70 aan toe.  Verder kunnen volwassen kunnen prima samen met  hun kids sporten; het is een geschikte en gezonde sport voor alle leeftijden. Zo kan je samen gemakkelijk de omgeving verkennen en nieuwe routes ontdekken. Je komt verder dan tijdens het wandelen.

Overigens is het verstandig je wel aan de verkeersregels te houden op je step. Je bent weliswaar een voetganger voor de wet, maar sporten met hoge snelheid op de stoep is niet aan te bevelen.

Is steppen zwaar?

Steppen is wel een duursport en dat maakt het zwaar voor beginnende steppers.

Stepwinkel Amersfoort is open voor kickbike-en
Racesteps zijn sneller

Die zwaarte is trouwens in hoge mate afhankelijk van het soort en model step. Om met minder inspanning een hoge snelheid te bereiken, heb je een snelle step nodig. Denk in de eerste plaats aan sport- of racesteps. Met hun lichte frames en dunne banden vergen die minder van je dan de zwaardere toersteps met dikkere banden. Cross-steps zijn eigenlijk alleen bedoeld om te steppen met een sledehond.  Hoe dan ook, je moet flink afzetten. En dat kost energie.

Maar, wil je alleen recreatief steppen voor je plezier? Dan mag je rustig steppen zonder dat het een zware inspanning wordt. Op zich kost het niet veel zo veel kracht om vooruit te komen. Zorg er wel voor dat je niet te veel op je armen leunt, dit kan namelijk gevolgen hebben voor je polsen. Zet je vervolgens af door je ene been hoog op te tillen totdat het een hoek vormt van 90 graden. Vervolgens laat je je voet met kracht neerkomen naast je andere voet op de plank.  Met de juiste techniek is steppen nog niet zo zwaar.

Een groot voordeel van de step is wel is dat je, in vergelijking met fietsen, staat in plaats van zit. Meer inspannend, dat wel.

Welke spieren gebruik je op de step?

Tijdens het steppen gebruik je veel spiergroepen. Natuurlijk gebruik je veel lagere spieren: kuit- en bilspieren, hamstrings en quadriceps. Maar wist je dat je ook je bovenlichaam traint terwijl je stept? Met name de buikspieren, de lagere rugspieren, maar zelfs je borstspieren en schouders komen aan de beurt. Als je de juiste technieken hanteert profiteren zelfs je biceps en triceps van je inspanningen.

Je vraagt je natuurlijk af, lagere rugspieren? Buikspieren? Het zijn toch vooral de beenspieren? Klopt. Maar, als je afzet gebruik je ook veel andere spieren. Zo bouw je spierweefsel in je bovenlijf op. Natuurlijk het zijn zeker je kuiten en benen die een grote bijdrage leveren. Echter, als je afzet zet je je je buikspieren in om je lichaam tegenkracht te geven. Ook moeten je schouders en armen er voor zorgen om het evenwicht te bewaren en voor stabiliteit te zorgen.

Wil je ontdekken of steppen jouw sport is? Bij Step Events kan je de meeste modellen testen en meteen meenemen uit voorraad. Daarnaast is er de mogelijkheid om een maand een step te huren voor maar € 60,-. Kijk ook voor de laatste ontwikkelingen op onze Facebook pagina!

 

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort