Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Stress bij honden? 1. Ga snel steppen met je hond!

Stress bij honden en Steppen met je hond
Stress bij honden en Steppen met je hond

Vaak ontstaat stress bij honden wanneer de hond een bepaalde situatie niet verwacht. Bijvoorbeeld wanneer hij niet kan uitwijken voor enge objecten of niet kan kiezen.

steppen met je hondDie stress bij honden kan onderverdeeld worden in positieve opwinding en negatieve opwinding. Dat eerste komt bijvoorbeeld voor wanneer je de riem pakt en de hond mag mee naar buiten. Er is sprake van lichte stress, maar dit zal niet tot problemen leiden. Deze vorm is vaak te herkennen aan de kwispelende staart die soepel en breed op en neer beweegt. Ook het pakken van de step om te gaan steppen met de hond zal bijna altijd een positieve reactie uitlokken.

Negatieve opwinding komt voor, bijvoorbeeld wanneer de hond een ‘enge’ soortgenoot tegenkomt. In deze situaties wordt stress veroorzaakt door angst of onzekerheid, dit vertaalt zich vaak naar agressief gedrag. Ook is het te herkennen aan een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.

Stress bij honden hoeft dus niet altijd negatief te zijn. Anderzijds is positieve stress ook een belasting voor de hond. Wanneer de stress van korte duur is, is het niet erg. Wanneer de stress echter vaak terugkeert, kan dit risico’s geven voor de gezondheid van je hond.

kerel met hond

Wat zijn de oorzaken van stress bij honden?

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere, dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.

Een van de belangrijkste oorzaken van stress bij honden is de omgang van mensen met hun hond. Mensen hebben vaak het beste met hun hond voor, maar hebben geen idee dat ze stress veroorzaken bij hun hond. Dit komt vaak doordat de mens weinig keuzes geeft aan de hond, de mens voert de regie uit over het leven van de hond en dat veroorzaakt stress. Wanneer je de signalen van de hond leert aflezen, kan je in veel situaties stress voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken van stress bij honden zijn zaken als verlatingsangst, pijn, onzekerheid. Maar ook angst voor andere honden, plotselinge veranderingen zoals verhuizen of een bezoek aan de dierenarts. Daarnaast is vuurwerk natuurlijk een belangrijke stressveroorzaker.

671 footbike kostka mushing fun g5 14

Wat zijn de symptomen van stress?

Er zijn verschillende gedragingen en signalen die een hond vertoont wanneer het last heeft van stress. Deze gedragingen en signalen van stress bij honden zijn onder te verdelen in vijf groepen:

Ambivalent gedrag: De hond zal twee gedragingen tegelijk of vlak na elkaar uitvoeren, deze gedragingen zijn echter met elkaar in tegenspraak. De hond kan dus niet kiezen welke gedraging hij moet uitvoeren.
Omgericht gedrag: De reactie wordt gericht op iets of iemand anders dan datgene dat het gedrag veroorzaakt.
Overspronggedrag: Dit gedrag lijkt uit het niets te ontstaan en heeft niets te maken met de situatie. Dit gedrag ontstaat vaak wanneer de hond niet weet wat hij moet doen of niet kan kiezen tussen twee gedragingen.
Intentiebeweging: Hieraan kan je zien dat de hond een beweging wil maken omdat het iets van plan is, maar iets houdt hem tegen waardoor de beweging wordt gestaakt.
Autonome respons: Dit is een reactie van het lichaam op een stressvolle situatie.

Wanneer je op deze gedragingen duidend op stress bij honden let, kan je inschatten wanneer de hond zich niet prettig voelt. Wanneer dit vaker voorkomt in bepaalde situaties, kan je ervoor kiezen om deze situaties te vermijden om de situatie in de hand te houden. Een aantal signalen voor stress zijn:
  • Bek aflikken,
  • Hoog blaffen,
  • In de riem bijten,
  • Zichzelf likken,
  • Vooruit springen en weer terugdeinzen,
  • Trillen,
  • Hijgen.
Bij deze signalen is het belangrijk dan je op de situatie blijft letten. In bepaalde situaties zijn sommige gedragen heel normaal, terwijl het in andere situaties op stress kan duiden. Daarbij is het belangrijk dat je zijn of haar eigen hond goed kent.
workshop steppen met je hond

Steppen met je hond om stress te voorkomen?

Ook in deze situatie geldt, het voorkomen van stress bij honden is beter dan genezen. Wanneer de hond echter toch last heeft van stress, kan je ervoor kiezen om de stress te verminderen met een anti-stress middel. Deze anti-stress middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, halsbanden en pasta. Ook kan je ervoor kiezen om geneesmiddelen te geven die op homeopathische wijze zijn bereid, bijvoorbeeld Puur Natuur Rust. Anderzijds verdient elke hond een goed tehuis. Wil je hier een bijdrage aan leveren, ga dan naar de FB pagina “hond zoekt huis“. Een van de beste oplossingen is om te gaan steppen met je hond. Deze steps vind je hier.

Hoe is stress bij honden te voorkomen?

Het is belangrijk om regelmaat te hebben in het leven van de hond. Daarbij is het belangrijk om voldoende activiteiten voor de hond te hebben waarbij het zijn energie kwijt kan. Een wandeling is niet genoeg voor veel honden. Je kan bijvoorbeeld gaan steppen met je hond, kijk hiervoor even onder hondensteps. Daarnaast brokken of snacks verstoppen in het huis of een speelbal. Een ideaal speeltje waarmee je dit kan doen is de Kong, er zijn verschillende recepten te vinden waarmee de Kong gevuld kan worden.

Bovendien is het belangrijk dat de hond leert omgaan met moeilijke situaties. Dit kan door middel van gewenningstherapie. Hierbij is het belangrijk dat de hulp van een hondengedragstherapeut wordt ingeschakeld om te helpen om stress bij honden te voorkomen. Dit is nodig omdat niet alleen de hond zijn gedrag moet veranderen, maar ook de eigenaar moet zijn gedrag veranderen.

Bron: Agradi.nl

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort