Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Steppen: een aanvullende training voor hardlopers

Hardlopers en voetballers gaan steppen

Prima aanvullende training voor hardlopers

Het belang van steppen voor sporters zoals als hardlopers wordt vaak over het hoofd gezien, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn op je trainingsroutine. Steppen biedt verschillende voordelen die je kunnen helpen om sneller te worden en je algehele prestaties te verbeteren.

Steppen als extra training voor hardlopersSpieren ontwikkelen

Ten eerste helpt steppen bij het ontwikkelen van kracht en uithoudingsvermogen in de benen. Door de constante beweging van op en neer te steppen, worden de spieren in je benen op een andere manier belast dan bij het hardlopen. Dit kan helpen bij het versterken van de spieren rondom de knieën, heupen en enkels, wat op zijn beurt kan leiden tot een efficiëntere loopstijl en minder kans op blessures.

Verbeteren balans

Daarnaast kan steppen ook helpen bij het verbeteren van je balans en coördinatie. Het vereist een zekere mate van evenwicht en controle om op een step te blijven terwijl je snelheid maakt, wat kan bijdragen aan een betere lichaamshouding en stabiliteit tijdens het hardlopen.

Effectieve crosstraining

Bovendien kan steppen een effectieve vorm van cross-training zijn, waardoor je de belasting op je gewrichten vermindert terwijl je toch aan je cardiovasculaire conditie werkt. Dit kan vooral nuttig zijn als je herstellende bent van een blessure of als je regelmatig last hebt van overbelasting.

Hardlopers hebben baat bij steppenVoordelen maximaliseren

Om de voordelen van steppen te maximaliseren, kun je overwegen om het op te nemen in je wekelijkse trainingsroutine. Dit kan variëren van korte stepritjes als warming-up of cooling-down tot langere steptochten als alternatieve vorm van cardio. Experimenteer met verschillende intensiteitsniveaus en trainingslengtes om te zien wat het beste werkt voor jouw individuele behoeften en doelen.

Prestaties naar hoger niveau

Kortom, steppen kan een waardevolle aanvulling zijn op je hardlooptraining, waardoor je niet alleen sneller kunt worden, maar ook sterker, stabieler en minder blessuregevoelig. Dus waar wacht je nog op? Stap op die step en zie hoe het je hardloopprestaties naar nieuwe hoogten kan tillen. Het is mogelijk om een step te testen in de winkel van Step Events. Hier kan je ook een sportstep huren voor een maand voor maar € 60,-. Kijk hier voor de voorwaarden.

Voetballers gaan ook voor de step!

Voetballers en hardlopers gaan steppenNaast hardlopers gaan steeds meer topvoetballers zich bezighouden met het trainen op een sportstep. Dat onderstreept de veelzijdige voordelen die deze activiteit biedt, zelfs voor atleten die een andere sport beoefenen. Voetballers kiezen vaak voor steppen als aanvullende training om verschillende redenen:

Kracht en uithoudingsvermogen

Steppen vereist een voortdurende inspanning van de beenspieren, vergelijkbaar met het sprinten en wenden in het voetbal. Door regelmatig te steppen kunnen voetballers hun beenkracht en uithoudingsvermogen verbeteren, wat essentieel is voor het behouden van snelheid en prestaties gedurende de hele wedstrijd.

Balans en coördinatie

Net als bij het voetballen vereist steppen een goede balans en coördinatie om op de step te blijven en efficiënt te bewegen. Door deze vaardigheden te trainen, kunnen voetballers hun wendbaarheid en stabiliteit op het veld verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn om uitdagende situaties aan te gaan en hun tegenstanders te slim af te zijn.

Voetballers en hardlopers extra trainingCardiovasculaire conditie

Steppen is een effectieve vorm van cardiovasculaire training, wat betekent dat het de hartslag verhoogt en de algehele conditie verbetert. Een goede cardiovasculaire conditie is cruciaal voor voetballers om de intensiteit van het spel gedurende de volledige speelduur aan te kunnen.

Gewrichtsvriendelijkheid

In vergelijking met sommige andere vormen van cardio, zoals hardlopen, is steppen over het algemeen minder belastend voor de gewrichten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor voetballers die hun conditie willen verbeteren zonder extra stress op hun gewrichten te leggen, wat vooral belangrijk kan zijn tijdens herstelperiodes of voor spelers die gevoelig zijn voor blessures.

Of steppen zinvol is voor iedereen, hangt af van verschillende factoren, waaronder individuele doelen, fysieke conditie en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen kan steppen echter gunstig zijn voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, omdat het een effectieve manier is om kracht, uithoudingsvermogen, balans en cardiovasculaire conditie te verbeteren, met relatief weinig risico op blessures. Het kan vooral nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een leuke en uitdagende aanvullende training op hun trainingsroutine, of die op zoek zijn naar een low-impact alternatief voor andere vormen van cardio.

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort