Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Steppen: hét bewezen 1e alternatief voor fietsen!

het alternatief voor fietsen!

Fietsen, populairder dan ooit (met de step in het kielzog).

Is steppen het alternatief voor fietsen? Want, we hebben het allemaal gemerkt: de fiets is momenteel populairder dan ooit. Enerzijds als gevolg van de coronacrisis. Maar anderzijds ook omdat men massaal op zoek is naar een alternatief voor de sportschool. Daarom stappen steeds meer mensen op de fiets. En in het verlengde daarvan op de step voor volwassenen. Dat heeft nogal wat gevolgen.

Oplopende prijzen
crussis beach

Een gevolg van de toegenomen vraag is dat de levertijden én prijzen van complete fietsen en onderdelen flink oplopen. En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Sterker nog, het eind van de trend van lange levertijden en stijgende prijzen is voorlopig niet in zicht.

Voor steps voor volwassenen die zich ook in een stijgende populariteit mogen verheugen is iets vergelijkbaars aan de hand. Al zijn er niet meteen sterke prijsstijgingen te ontdekken. Verder leveren de meeste (vooral Tsjechische) merken nog gewoon uit voorraad. Wat betreft de in China geproduceerde steps is het een ander verhaal.

Waarom hét alternatief voor fietsen?

Als je van plan bent om een nieuwe fiets te kopen, hou er dan rekening mee dat de grote keuzevrijheid van voorheen er momenteel niet is. Bovendien is de kans heel groot dat je er méér voor moet neertellen. Het is een trend die in 2020 als gevolg van corona ontstond, maar in 2021 nog wel zal doorzetten. Dit geldt niet alleen voor fietsen, maar -in mindere mate- ook voor steps voor volwassenen. Al vormen de in Europa gemaakte steps, zoals Mibo, Kostka, Crussis en Morxes hierop een uitzondering.

Oorzaken voor de langere levertijden en de stijgende prijzen.

De eerste verklaring is de veel grotere vraag naar tweewielers. Zeker de elektrische. Al jaren ziet we de grootste groeicijfers bij elektrische modellen, ook de elektrische steps. Corona heeft die vraag nog verder vergroot. Winkels doen daarin graag mee, want die dure fietsen zijn goed voor de omzet. Fabrikanten volgen uiteraard, maar daarbij snoepen ze productietijd af van de gewone fietsen en sportfietsen. Voor steps geldt dit in (veel) mindere mate. Terwijl de step toch hét alternatief voor fietsen is.

Problemen met steps uit China en Taiwan

Onder ‘gewone’ omstandigheden leidt een stijgende vraag al tot langere levertijden en hogere prijzen. Want een productieproces schaal nu eenmaal niet gemakkelijk op. En als dan de onvermijdelijke tekorten ontstaan, dan heeft men die liever bij de reguliere fietsen dan in het e-segment waar gewoonweg het meeste te verdienen valt. Maar de huidige situatie is allesbehalve normaal. Immers; veel Aziatische en Europese fabrieken sloten afgelopen voorjaar in verband met de lock-downs hun deuren, waardoor de productie van onderdelen en assemblage van fietsen volledig stagneerde.

Terwijl vanwege diezelfde lock-downs de vraag juist explodeerde! Ook stepfabrikanten hadden leveringsproblemen. Zeker diegenen die hun producten in China of Taiwan laten maken, zoals Yedoo en Kickbike. Toch blijft de step  het beste alternatief voor fietsen, want de meeste steps komen uit Tsjechië en daar zijn minder problemen.

slider 04
Een blessurevrije duursport

Na heropening zette de industrie alle zeilen bij om de opgelopen achterstand in te halen. Daarnaast moesten ze opschalen om aan de gestegen vraag te voldoen. En dat gaat velen lang niet zo gemakkelijk af. Fabrieken kunnen niet ‘zomaar’ even op dubbele capaciteit draaien.

En zelfs al zouden ze dat wél kunnen, dan loopt men tegen een tekort aan grondstoffen én onderdelen aan. Want naast de fietsindustrie kijken ook talloze andere sectoren die producten maken voor vrijetijdsbesteding naar overvolle orderboeken.

18 maanden levertijd?

Sram en Shimano leveren doorgaans hun onderdelen binnen drie maanden aan fietsfabrikanten of lokale distributeur. Inmiddels zijn die levertijden voor dergelijke componenten opgelopen tot negen tot zelf 18 maanden!

Support vanuit echte winkel

Ondertussen doen we ons best de voorraad op peil te houden. In onze steppenwinkel in Amersfoort vind je meer modellen voor de step sport dan waar dan ook in Nederland en België. Je test er bijna elk gewenst model. Echter, woon je ver van Amersfoort? Koop dan je step voor volwassenen in de webshop. Wij zorgen voor een snelle bezorging en retourgarantie. Onze stepwinkel biedt je zo meer zekerheid dan andere webshops. Wij geven deskundig advies, zorgen voor reparaties en onderhoud. Kom daar maar eens om bij Bol.com! Wil je eerst een step huren, kijk dan even op onze huursite. Zoek je een leuk instapmodel? Kijk dan naar de Yedoo S2620.

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort