Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Revalidatie: kan 1 step je hierbij helpen?

stepsport en revalidatie

Kan een step ook gebruikt worden als revalidatie- of loophulpmiddel?

Wat betreft revalidatie dus, vroegen wij ons af of dit klopt. En als één lezer de vraag stelt, zijn er waarschijnlijk een heleboel die het zich afvragen.

Wat vraagt steppen van je?

Steppen ziet er makkelijk uit. Wij konden het toen we jonge kinderen waren. In werkelijkheid stelt het vrij hoge eisen aan
– gezichtsvermogen
– concentratie
– evenwicht
– coördinatie
– spierkracht.

stepsport en revalidatie
step in plaats van rollator

Step als revalidatie

Toch ken ik iemand die heel slecht ter been is en die een step gebruikt om van de auto naar de winkel te komen. Ik denk dat een rollator eigenlijk het juiste hulpmiddel voor hem is, maar daar wil hij niet mee gezien worden, en blijkbaar redt hij het ook met een step.

Dubbelstep

In Finland is het vrij normaal om, als je wat minder mobiel bent, een dubbelstep te gebruiken. Je hebt dan vier wieltjes, een mandje en een zitje. Het ding lijkt op een rollator. Maar behalve lopen, kun je met dit hulpmiddel dus ook steppen. Dat gaat sneller.

Loopfiets

Een ander alternatief voor revalidatie is de loopfiets. Daar zijn verschillende soorten en modellen in. De grootste is de Sitgo. Die is bedoeld voor buiten en ziet er uit als een echte fiets, compleet met verlichting. Er zit een voetplank op, zodat je er ook mee zou kunnen steppen. Ik heb hem niet geprobeerd, maar het lijkt me dat je ook één voet op de plank moet kunnen zetten, terwijl je stept met je andere voet. Ondertussen kun je zitten op het zadel, waardoor het lichter is dan echt steppen. 

Prima voor je revalidatie. Behalve de grote Sitgo, zijn er ook kleinere modellen, die je eventueel ook binnenshuis kunt gebruiken. Maten, prijzen en mogelijkheden lopen enorm uiteen. Google op ’loopfiets’. Ook zijn er steps waar een zadel op gemonteerd wordt: presto: een step en loopfiets in één, zoals de Kostka Tour Fun.

Revalidatie

Dit is wat ik te zeggen had over de step als loophulpmiddel. Maar er zit nog een andere kant aan, namelijk, revalidatie.
Als je iets niet meer (goed) kunt, dan kun je die activiteit vermijden door een hulpmiddel te gebruiken. Een andere benadering is: de verloren vaardigheid opnieuw aanleren. Daarbij kan een step heel goed helpen. Voordeel van een step is, dat je niet omvalt als je langzaam gaat. Zo kun je dus je spierkracht, je evenwicht, je coördinatie rustig opbouwen. Vooral toursteps kunnen je hierbij helpen.

Step is handig voor intern transport
experimenteren met de step bij revalidatie

Valveiligheid

Als je eenmaal valt met een fiets, tijdens je revalidatie, dan ga je ook. Met een step voor volwassenen kun je vaak nog corrigeren. Toen ik pas stepte, is het een paar keer gebeurd dat mijn step viel, maar ik niet. Ik kon op tijd afstappen. Je staat immers al met één voet op de grond.

Gevaar van elektrische fiets

De kracht van een botsing is massa maal snelheid. Een elektrische fiets is zwaarder dan een normale fiets, heeft dus meer massa. En hij gaat sneller. Dus als je valt met zo’n ding, dan heeft dat flinke impact. Een step voor volwassenen daarentegen, heeft minder gewicht (massa) dan een fiets en hij gaat ook langzamer. Een val met een step heeft daarom minder impact dan een val met een fiets. Een step is daardoor veiliger, zeker bij revalidatie.

Verkeersveiligheid

Om beter gezien te worden in het verkeer, helpt het om reflecterende bandjes om je enkels te doen. Die worden goed gezien omdat ze bewegen. Automobilisten snappen ook meteen dat je geen fietser bent. Mijn ervaring is, dat ze je heel ruim passeren. Fietsen is natuurlijk gezond, maar het doet niet veel voor je botten of je revalidatie. Dat komt doordat het zadel je bovenlichaam draagt. Je beweegt zittend. Bij steppen dragen je benen je bovenlichaam. Daardoor is het zwaarder, maar ook beter voor je botten.

Steppen voor gezond gewicht

Doordat je niet zit maar staat, vraagt steppen meer energie dan fietsen. Het calorieverbruik bij steppen (op een step voor volwassenen) ligt tussen wandelen en hardlopen in. Anders dan bij hardlopen, komen bij steppen weinig blessures voor. En dat is fijn bij revalidatie. DisclaimerIk ben geen arts of gezondheidswerker. Ik verkoop hier ook niets. Ik vertel hier over wat ik meegemaakt, gehoord en gelezen heb. Wend je met gezondheidsvragen en -problemen altijd tot een arts of andere gerenommeerde gezondheidswerker. Bron: tipsvanbetje (https://tipsvanbetje.wordpress.com)

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort