Fijn als je de juiste step gevonden hebt.
Een step kiezen. Niet altijd even eenvoudig. Het aanbod wordt steeds groter naarmate de step populairder wordt. Eerst maar eens bepalen wat je ermee wilt gaan doen. Denk goed na over je doelstellingen en de eisen die je stelt, voordat je een step gaat kopen. Een wedstrijdstep moet aan geheel andere voorwaarden voldoen dan een step om te steppen met je hond. Woon-werkverkeer vereist weer andere eigenschappen. Kinder- en stuntsteps laten we hier gemakshalve buiten beschouwing. Kijk ook even naar onze stepwijzer.
Step kiezen: het voorwiel: klein of groot?
Een step met een klein voorwiel is handig voor onderweg, zeker als deze opvouwbaar is. Veel forenzen gebruiken de vouwstep al om de laatste kilometers van trein naar kantoor te overbruggen. Maar, de laatste tijd wint de step met een groot voorwiel aan populariteit. Dus, moet je voor jezelf een goede keuze maken bij het step kiezen?
Bij wedstrijden en tourtochten rijdt niemand op een step met een klein voorwiel. Het is voor de hand liggend om aan te nemen dat een step met een groter wiel sneller is. Vandaar de opkomst van (race)steps met twee maal een 28″ wiel. Zowel Kickbike, Mibo en Yedoo leveren deze.
De hoogte van het footboard bij het step kiezen.
Hoe hoger de voetplank, hoe zwaarder het steppen. Wordt deze hoogte minder, dan is de kans dat je bij hobbels de grond raakt groter. Deze hoogte is te veranderen met een verlagingsset, een kleiner achterwiel of andere voorvork. Dit is echter vrij ingrijpend. De Kickbikes hebben van de fabriek uit de mogelijkheid deze afstand te veranderen. Ook Yedoo heeft deze mogelijkheid. De vraag is wel: hoe maatgevend is dit, wil je een step kiezen.
Het gewicht speelt ook een rol.
Lichter is in veel gevallen beter, zolang het maar niet te veel koste gaat van de stijfheid, stabiliteit of duurzaamheid. Gebroken frames zijn geen zeldzaamheid bij intensief gebruik door zwaardere berijders. Een lichtere step rijdt minder goed rechtuit en is soms minder stabiel. Aluminium is een mooie materiaalsoort, maar meer kwetsbaar dan staal.
Het allerbeste materiaalsoort op de markt is chroom-molybdeen. Sterk (4x sterker dan staal!), maar ook licht in gewicht (fractioneel zwaarder dan aluminium). Momenteel is Morxes de enige die deze dure materiaalsoort gebruikt. Iets om over na te denken als je een step moet kiezen.
De verschillende merken steps.
Het meest bekende stepmerk, wil je een step kiezen, is de Kickbike. Dit merk heeft feitelijk de steps met een groot voorwiel (her)uitgevonden. De laatste tijd zijn er meerdere nieuwe merken op de markt gekomen die interessant zijn. In Nederland timmert Kostka aan de weg en Morxes uit Tsjechië heeft niet alleen een zeer groot assortiment, maar is kwalitatief gezien een mooi product. Mibo is ook een merk dat je niet kunt negeren, ga je een step kiezen. Er zijn andere partijen op de markt, maar bieden vooral kinder- en stuntsteps aan. Die komen hier niet aan de orde.
Welk Model, wil je een step kiezen?
Er zijn allerlei modellen, voor uiteenlopend gebruik. Om te beginnen, heb je de wedstrijdstep, deze is op snelheid gebouwd, heeft vaak alleen de noodzakelijke onderdelen, een groot voor- en achterwiel, smalle racebanden en is licht van gewicht. Doe je mee aan wedstrijden, dan doe je er goed aan dit type step te kiezen. Vervolgens de step om mee te toeren of te trainen.
Deze steps lijken wel op de wedstrijdstep , maar zijn vaak zwaarder, hebben meer onderdelen ( spatborden, fietsbel, standaard, enz.). Ook heeft deze step iets bredere banden, een hogere voetplank en een klein achterwiel. De zogenaamde hondenstep mag wat zwaarder zijn, heeft als regel een hoger footboard en banden met meer profiel voor gebruik in oneffen terrein. Tenslotte de steps voor recreatief gebruik: wat lichter, kleinere wielen en een mandje voorop.
Een occasion of nieuw.
Er is momenteel zéér veel vraag naar tweedehands steps. Daarom is een tweedehandsje vaak niet eens veel goedkoper. Op marktplaats worden (vooral Kickbikes) aangeboden die in veel gevallen méér dan 5 jaar oud zijn en waar meer dan € 250,- wordt gevraagd. Sommige steps worden zelfs “omgestickerd”. Gewoon even een “sport G4” sticker op een oude Sport G3 en klaar ben je. Wel iets om over na te denken als je je nieuwe step gaat kiezen.
Omstickeren, pas op voor fraude!
Er werd zelfs een oude Kickbike City step gesignaleerd met een “race max” logo! Anderzijds, een step heeft weinig kwetsbare onderdelen. De meeste onderdelen zijn snel te vervangen. Kwetsbaar zijn de lagers van de wielen en van het balhoofd. Let ook of kleine haarscheurtjes in het frame. De onderzijde van de achtervork kan een zwakke plek zijn bij oudere modellen. Neem contact op met de stepexpert in Amersfoort. We geven je objectief advies bij het step kiezen, ook als je op zoek bent naar een tweedehands step. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe aanbiedingen, kijk dan op onze Facebook pagina.
Bron: steppen in de betuwe