Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Regels elektrische steps met trap ondersteuning.

elektrische steps
kostka e footbike kostka e tour max fold

Regels elektrische steps

Terwijl in de landen om ons heen elektrische steps inmiddels op de weg worden toegelaten, wordt er in Nederland nog steeds gewerkt aan nieuwe regelgeving. We krijgen hier terecht veel vragen over. Daarbij is het goed om te weten dat er een onderscheid is tussen steps met een gashandel en steps met trapondersteuning. Een step met gashandel moet worden gekeurd door de RDW. Elektrische steps met trapondersteuning valt onder de fietswetgeving.

Step met trapondersteuning

De regels voor elektrische steps met trapondersteuning: Voor een step met trapondersteuning geldt dat deze met eigen spierkracht wordt voortbewogen, waarbij er sprake is van een hulpmotor. Een goed voorbeeld is de E-Kostka. Alhoewel deze step niet door ons verhuurd wordt, zijn er wel andere mogelijkheden. Kijk hiervoor op de site van Funevent. Meer info over de verhuur van steps vind je op onze huursite

Geen specifieke regels

Voor E-steps met elektrische stepondersteuning zijn geen specifieke regels zoals voor (elektrische) scooters. De innovatieve sensortechniek schakelt de elektrische stepondersteuning van de E-step in – net als bij E-bikes – zodra je zelf stept. De E-step versnelt alleen als je mee stept. In Nederland wordt de step met elektrische ondersteuning als een E-bike gezien. Voor deze E-steps gelden de verkeersregels voor fietsers. Deze steps zijn – net als de E-bike – geen ‘motorvoertuig’ en daarom zijn helm, rijbewijs, minimum leeftijd, kenteken, of WA-verzekering niet verplicht. De E-step met elektrische stepondersteuning is in Nederland alleen toegestaan op de openbare weg als het motorvermogen is begrensd tot 0,25 kW, hetzelfde maximum vermogen als E-bikes.

RDW en politie

We merken dat hieromtrent ook bij de RDW en de politie nog verwarring is. Wij hebben hierover in november 2018 direct contact gehad met het ministerie. Om vast te stellen of een step met trapondersteuning in de categorie ‘fiets met trapondersteuning’ valt, moet worden bepaald of deze zonder ondersteuning als ‘fiets’ kan worden beschouwd. Het begrip ‘fiets’ is momenteel niet in de verkeerswetgeving gedefinieerd.
foldable e footbike kostka e tour max fold e1 5

Reactie ministerie 27 nov 2018:

“We stellen ons echter op het standpunt dat een tweewielig voertuig, dat met eigen spierkracht wordt voortbewogen en dat duidelijk op het fietspad thuishoort, in de categorie fiets hoort te vallen. (…)  Door de aard van de ondersteuning vallen deze steppen dus ook in de categorie ‘fiets met trapondersteuning’ en hoeven ze niet apart als bijzondere bromfiets te worden toegelaten. U mag hiermee tot maximaal 25 km/u op de openbare weg rijden.”

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Namens deze,

Hoofd afdeling Verkeersveiligheid en Wegvervoer

drs. M.N.E.J.G. Philippens

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort