Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Uniek! De 1e legale elektrische steps voor NL.

legale elektrische step voor volwassenen

Legale elektrische steps voor volwassenen

Update: Overal in Europa rijden elektrische steps voor volwassenen rond. Meest huursteps, maar ook in eigendom. In Nederland zijn deze steps voor volwassenen nog steeds niet gelegaliseerd. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen steps met een gashandel en die met trapondersteuning. De eerst mag alleen met RDW goedkeuring de weg op. Terwijl de tweede, zoals de Kick&Go, als regel in dezelfde categorie valt als de elektrische fiets. Ondertussen is er wel sprake van nieuwe ontwikkelingen.

Elektrische fiets of legale elektrische steps?

micro colibri x4 legale elektrische steps
Samen op pad in de stad

Rij je op een step met een gashandel, dan hoef je verder niet te doen. Terwijl die met trapondersteuning in eerste instantie door spierkracht voortbewogen moeten worden. Pas na de afzet krijg je een zet in de rug.

Voor dit type legale elektrische step zijn geen bijzondere regels. De wetgever ziet ze als een soort elektrische fiets. Deze zijn voorzien van een sensor die de ondersteuning inschakelt. Op de step gaat het op precies dezelfde manier inwerking. Je zet af en voelt dat de motor de step een duw in de goede richting geeft.

Verder zijn alle verkeersregels die van toepassing zijn op de elektrische fiets ook op de elektrische step met trapondersteuning van toepassing. Het zijn dus geen motorvoertuigen voor de wet en daarom hoef je geen rijbewijs te hebben, ook geen helm te dragen of een kenteken te hebben. WA verzekering is ook niet verplicht. Al kan je je wel afvragen of je hierdoor risico loopt.

Verwarring over trapondersteuning

Lekker cruisen op de legale elektrische steps.Het lijkt er trouwens wel op dat niet iedereen bij de politie hiervan op de hoogte is. Micro heeft daarom het ministerie benaderd om te ontdekken of de legale elektrische step met trapondersteuning daadwerkelijk juridisch gelijk is aan een E-bike.

Antwoord kwam er van de kant van het hoofd afdeling verkeersveiligheid en wegvervoer, drs. Phillipens. Hij stelt in een schrijven dat elk 2-wielig voertuig dat door spierkracht wordt voortbewogen en op het fietspad hoort te rijden, tot de categorie fiets gerekend wordt. Dit geldt dus duidelijk ook voor de Micro Colibri en de Kick&Go. Voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van de legale elektrische steps kijk op onze Facebook pagina.

De legale elektrische steps bieden een scala aan voordelen die bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere manier van transport, met name in stedelijke gebieden. Enkele voordelen zijn:

1. Milieuvriendelijkheid: legale lektrische steps produceren geen directe uitstoot van schadelijke stoffen. Dit maakt ze een milieuvriendelijk alternatief voor auto’s en andere voertuigen met verbrandingsmotoren, wat bijdraagt aan schonere lucht en minder milieuvervuiling.

2. Mobiliteit en Bereikbaarheid: Elektrische steps zijn compact, wendbaar en gemakkelijk te gebruiken in drukke stadsomgevingen. Ze vergroten de mobiliteit van gebruikers door snelle en efficiënte ritten mogelijk te maken, waardoor afstanden gemakkelijk worden overbrugd.

3. Filevermijding: Elektrische steps zijn ideaal voor kortere afstanden en kunnen vaak files en verkeersopstoppingen vermijden. Ze bieden een handige manier om door stadsstraten te navigeren en kunnen zelfs voor- en natransport bieden voor het openbaar vervoer.

Legale elektrische steps voor woon-werkverkeer4. Kostenbesparing: In vergelijking met auto’s of andere grotere vervoermiddelen zijn legale elektrische steps over het algemeen goedkoper in aanschaf, onderhoud en operationele kosten. Ze vereisen minder brandstof of energie om te rijden en hebben over het algemeen minder onderhoud nodig.

5. Gezondheid en Beweging: Hoewel legale elektrische steps elektrische aandrijving hebben, stimuleren ze nog steeds enige mate van fysieke activiteit omdat gebruikers hun balans moeten behouden en soms moeten afzetten om te versnellen. Het kan een leuke en lichte vorm van lichaamsbeweging zijn tijdens het reizen.

6. Ruimtebesparing: Door hun compacte formaat nemen legale elektrische steps minder ruimte in beslag dan auto’s of fietsen. Dit draagt bij aan een efficiënter gebruik van de beschikbare stedelijke ruimte en kan helpen bij het verminderen van parkeerproblemen.

7. Flexibiliteit en Gemak: Elektrische steps zijn gemakkelijk draagbaar en kunnen eenvoudig worden opgevouwen voor opslag of meegenomen worden in het openbaar vervoer. Dit biedt gebruikers flexibiliteit en gemak bij hun dagelijkse verplaatsingen.

8. Innovatie en Technologie: De opkomst van legale elektrische steps heeft geleid tot voortdurende innovatie op het gebied van batterijtechnologie, slimme mobiliteitsoplossingen en verbeterde veiligheidsfuncties, waardoor ze steeds geavanceerder en efficiënter worden.

Deze voordelen hebben de populariteit van legale elektrische steps in stedelijke gebieden aanzienlijk vergroot en hebben ze tot een aantrekkelijke keuze gemaakt voor veel mensen die op zoek zijn naar handige, duurzame en efficiënte vervoersmogelijkheden.

 

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort