Steps voor volwassenen, al 25 jaar
Een step kiezen die bij je past, hoe doe je dat? Iedereen in steppend Nederland en België heeft zijn eigen “autoped carrière”. Sommigen zijn nog maar kort geleden gestart en meestal met een voordelig “instapmodel”. Maar soms gaat die carrière ver terug in de tijd. Zo beroept onze vaste invalkracht in Amersfoort zich op minimaal 18 jaar stepervaring en kijkt nog steeds met heimwee terug op zijn vroege jaren op de eerste serie Kickbikes. De Sport G3.
Anderzijds, onlangs sprak ik iemand die al meer dan 26 (!) jaar kickend door het leven gaat. Zijn eerste step was een voorloper van wat iets later het predicaat “Kickbike” zou krijgen. Inmiddels staan er Kickbikes in de winkel met een mooie vermelding: “established in 1994” in de winkel. De steps voor volwassenen zijn “volwassen” geworden.
Steppen met de hond
Vele jaren later, we spreken inmiddels 2006, hadden we de eer de Dogatti step in Nederland te introduceren. Een leuk model, dat in eerste instantie vooral bedoeld was om te steppen met je hond. En wat doe je dan als je je je eigen merk wilt promoten? Er zelf op rijden natuurlijk. Het waren best goede producten, met het model “Night Rider” als top-of-the-bill model. Strak vormgegeven, zwart met Schwalbe Big Apple banden. Vervaardigd in de fabriek van Kostka.
Een merk dat op dat moment nog niet in Nederland te koop was. Je kon kiezen tussen Kickbike en Kickbike, Tsja. Dat maakte het step kiezen niet zo moeilijk. De Dogatti was beetje aan de zware kant en inmiddels reden er aardig wat Sport G4’s rond en zelfs al een enkele Race Max. Tegen zo’n lichtgewicht aluminium frame, voorzien van racebandjes washet lastig strijden natuurlijk. En toen Dogatti in 2010 vroegtijdig ten onder ging, was de overstap op de Kickbike snel gemaakt. Gewoon een Sport G4, maar eenmaal voorzien van Schwalbe racebandjes en met de plank in de laagste stand kwam je er goed mee vooruit.
Beperkte keuze, wilde je vroeger een step kiezen
Verder was er destijds maar bar weinig keuze. OK, er was een merk Footbike dat korte tijd een aluminium exemplaar verkocht. Gifgroen of pimpelpaars waren ze. Ook weer verdwenen. Overigens produceerde men bij deze onderneming een model genaamd “Express” , een step die zo zwaar was, voorzien van de goedkoopste banden, wiellagers en velgen dat-ie werkelijk niet vooruit te branden was. Kostte maar € 219,-. Maar dan had je ook wat. Kan je beter een andere step kiezen.
Race Max aluminium
Kostka komt in beeld
Daar zat zo maar een model Racer 4 tussen. Geen aluminium frame, gewoon van staal, maar wel voorzien van betere velgen met dito industriële wiellagers, Schwalbe Durano banden en een –voor die tijd- bijzonder stijf frame. Die optelsom maakte het verschil. De Racer 4 had bovendien een erg fijne voetplank met uitstekende grip en minimale stahoogte.
Niet iedereen wist dit te waarderen, maar voor mij een groot voordeel. Immers, hoe lager de plank, hoe geringer de inspanning. En, als je maar op de hobbels in het wegdek let (vooral in de bocht), dan loop je weinig risico. Op de Kostka Racer 4 hebben we jarenlang met veel plezier getoerd en het duurde lang voordat er een nóg fijnere autoped in beeld kwam. Maar ondertussen werd het step kiezen steeds lastiger.
De beste step kiezen: Morxes
Dat was dus de Morxes Monza. Wat mij betreft de fijnste step tot nu toe. De redenen? In de eerste plaats het ijzersterke (4x zo sterk als staal!) frame van Chroom Molybdeen. Dat maakt de step niet alleen lichter, maar vooral veel stijver. Hierdoor is de tordering bij afzetten minimaal en dat scheelt. Voeg daar aan toe de uitstekende naven, velgen, de lage plank (maar niet té laag) én de meer dan prima Continental banden en je weet dat je een winnaar in huis hebt. Deze step kan je ook huren voor een hele maand.
Vormgeving
Bovendien, het oog wil ook wat en er zijn maar weinig steppers die het ontwerp van de Morxes niet mooi vinden. De dubbele, sierlijk gebogen stang mag bijna iedereen bekoren. Voorts biedt Morxes de mogelijkheid om –naast de standaard kleuren- te kiezen voor de bijzondere “specials”. Voorbeeld: de Volcano uitvoering met zijn op lava lijkende lakstructuur (vooral mooi in combinatie met rode remkabels en dito aluminium bidon). Of de “Real Steel” . Extreem stoer blank staal met blauwe verkleuring op de lasplekken.
Ongetwijfeld zullen er weer verbeterde ontwerpen op de markt komen. Snellere steps zijn er al, maar de dubbele 28”wielen mogen mij niet bekoren. En kwestie van wennen misschien. De toekomst zal het leren.