Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Compacte elektrische step: handig en populair, maar 1 nadeel..

elektrische step
elektrische step
Superleuk om op te rijden

De compacte elektrische step is niet meer te stuiten (ook niet in Nederland)

Bij binnenkomst in de stepwinkel in Amersfoort reageert nog menigeen verbaasd. “Is dat een elektrische step?” Nog verbaasder reageert men als de prijs genoemd wordt: al vanaf € 449,-. Maar de prijs is niet het grootste voordeel. De nieuwe generatie compacte elektrische step is licht in gewicht, gemakkelijk opvouwbaar, gebruiksvriendelijk, compact, snel, binnen 3 uur op te laden en heeft een relatief grote actieradius. 

En…. Ze zijn milieuvriendelijk. En…. Ze zijn superleuk om op te rijden. Ideaal dus voor korte ritjes in de stad, woon-werkverkeer of om mee te nemen in camper of caravan. Of 100 andere gebruikstoepassingen. Er is nog één probleempje: op enkele modellen na zijn nog niet toegelaten op de Nederlandse wegen. En dat terwijl er in werkelijk alle omringende landen volop gebruik van wordt gemaakt.

Elektrisch vervoer, maar dan betaalbaar en haalbaar

Terwijl de steden dichtslibben, parkeren onbetaalbaar wordt en menige milieufreak zich het hoofd breekt hoe we de milieudoelstellingen gaan halen, ligt een deel van de oplossing te verstoffen. OK, elektrische auto’s zijn milieuvriendelijk en voordelig in gebruik. Maar het grote probleem zit hem in de aanschafprijs. Menige Amsterdammer krabt zich momenteel achter de oren over hoe de € 50.000,- (minimaal) bijeen te schrapen. Daarnaast is het openbaar vervoer ook niet voor iedereen de ideale oplossing, zeker als je de laatste 5 á 10 kilometers moet lopen. De nieuwe generatie compacte elektrische steps is dus het ei van Columbus.
micro flex 200 zwart 5
Handig in gebruik

Voordelig in aanschaf

In de eerste plaats is de aanschaf voor vrijwel niemand een probleem. Al voor € 450,- loop je met een nieuwe Segway ES1 de deur van de winkel uit. Opgeladen en wel voor je eerste rit naar huis of kantoor. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting of verzekering (kan wel, dat laatste) en de onderhoudskosten lijken erg mee te vallen. Over de levensduur en de restwaarde van de elektrische step valt voorlopig nog geen harde uitspraken te doen. 

Tenzij je kiest voor een duurder merk, zoals Micro. Mede doordat dit Zwitserse merk al ruim 30 jaar steps produceert, heeft men ook een prima reputatie opgebouwd als het gaat om compacte elektrische steps. Kijk ook even in de categorie elektrische steps. Voor de laatste berichten, kijk op onze Facebook pagina

Handig in gebruik

Dan, de handzaamheid. Zelfs de grootste zwakkelingen onder ons zijn in staat de 12 of 13 kilo die de elektrische step weegt in de kofferbak van de auto, bus of trein te tillen. Het formaat is evenmin een bezwaar. De meeste modellen zijn minder dan 1 meter lang in opgevouwen staat. Het opvouwen is bovendien in alle gevallen een eitje: meestal een kwestie van de veiligheidspal los klikken en je legt hem zo in de kofferbak. 

Uitvouwen is nog eenvoudiger en als je vervolgens op een knopje drukt is de step klaar voor gebruik. Bovendien is de gashandle dan eveneens actief en met één kleine beweging zoef je ervandoor.

Veeley zwart ingeklapt 150x150 1
De Veeley, opgevouwen

Vlot en snel oplaadbaar

Vervolgens, als je dan op je nieuwe elektrische step staat en je drukt de gashandle in, dan sta je in veel gevallen versteld. Met een vloek en een zucht zit je op de 25 km/u en soms nog sneller. Daarentegen hebben alle steps meerdere standen, soms traploos instelbaar en vaak met een app te besturen. Voor je veiligheid hoef je dan niet te vrezen. Eenmaal thuis aangekomen duurt het vaak maar 2 of 3 uur om de accu weer helemaal op te laden. En voor de kosten hoef je dat niet te laten. Vaak niet meer dan een dubbeltje.

Milieuvriendelijk

Behalve als je de productie van de accu meetelt, is de compacte elektrische step niet alleen volledig energieneutraal, maar ook extreem milieuvriendelijk. Daarmee torent dit vervoersmiddel mijlenver boven alle andere elektrische transportmiddelen uit. Immers, de compacte elektrische step verbruikt maar een fractie van een 2.250 kilo wegende Tesla model S. en is daarmee een absolute milieukampioen.
elektrische kickbike cruise 2 crop u1257
Coole elektrische step

Toepassingen van de elektrische step

De nieuwe generatie compacte elektrische step is omni-inzetbaar. In de eerste plaats natuurlijk om korte afstanden binnen de stad af te leggen: vergeleken met de scooter of bakfiets nemen ze erg weinig ruimte in. Op het fietspad ben je dus niemand tot last. Voorts neem je ze makkelijk mee in bus of trein, doordat ze met een handomdraai onder de zitbank te plaatsen zijn. Eenmaal ter plekke leg je de laatste kilometers naar huis of werk fluitend af. En, vanzelfsprekend passen ze ook in de kleinste kofferbak van de meest onooglijke dwergauto.

Funfactor

En dan nu over de funfactor. Want die is hoog. Stap op je compacte elektrische step, zet even af, gas geven en je gaat. Het rijden op een dergelijk licht en wendbaar stukje speelgoed geeft werkelijk een “feelgood” gevoel. Rij naar je vrienden, vouw hem op en leg even weg in de gang. Zoef naar de kroeg of scheur naar de supermarkt. Verder past het ding in elke camper, hetgeen je in staat stelt die mastodont op zijn plek te laten en zelfs in het kleinste bootje is er wel een plek voor.

Legaal of niet

Helaas zijn er ook nadelen. De compacte elektrische step is in Nederland namelijk niet altijd legaal, terwijl ze (zelfs in het strenge Duitsland) overal zijn toegestaan én inmiddels razend populair. Toch zijn er uitzonderingen. Van de compacte elektrische step heeft alleen Micro legale NL-versies op de markt gebracht, namelijk de Micro Condor X3 en de Falcon X3. Deze NL-versies hebben trapondersteuning, vergelijkbaar met de elektrische fiets. Daarnaast zijn er steps van een groter formaat zoals de Kickbike E-Cruiser en de Veeley. 

Deze categorie compacte elektrische step is goedgekeurd door de RDW, zijn voorzien van een blauwe kentekenplaat en moeten verzekerd worden. Nadeel: het gewicht en de omvang. Je legt ze niet even in de kofferbak. Blijft over de in het buitenland razend populaire modellen zoals de Segway SE1 en SE2 en de Micro Falcon, Condor en Merlin. Wanneer ze worden toegelaten is nog niet bekend. Maar lang zal het duren, want in Brussel is men bezig met Europese regelgeving. Nog even wachten?

Of, als je er één wil huren, op onze verhuursite kan je terecht voor de “Tante Paula”. En dat is een zwaardere, maar wel legale elektrische step.

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort