Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Bewezen positieve effecten van steppen, deel 1.

bewezen positieve effecten van steppen

Positieve effecten van steppen, bevestigd door een bewegingsgeneeskundestudie!

Iedereen die verslaafd is geraakt aan steppen kan uit eigen ervaring bevestigen dat deze beweging goed voor hem is. Dankzij een medisch onderzoek in samenwerking met fabrikant Kostka is er nu wetenschappelijke bevestiging van de positieve effecten van steppen op het lichaam.

Methoden en hypothesen

positieve effecten steppen voor volwassenAls methode gebruikte het team van verschillende gespecialiseerde artsen computerkinesiologie, d.w.z. een elektronische meting van de bewegingssequenties.

Drie hypothesen van de positieve effecten van het steppen worden onderzocht:

  • 1. Het rijden op een step voor volwassenen verbetert de werking van het bewegingsapparaat.
  • 2. Het rijden op een step heeft een positief effect op de flexibiliteit van de lumbale wervelkolom.
  • 3. Het rijden op een step vergroot de mobiliteit in de heupen, knieën en enkels.

Proefpersonen en testprocedure

Op twee data werden 45 mensen – tien mannen en 35 vrouwen – gemeten voor en na een 45 minuten durende training op de kickbike. Tijdens de unit werd deskundige aandacht besteed aan de juiste rijtechniek – houding, verandering van voeten, enz. De meeste proefpersonen stonden voor het eerst sinds hun kindertijd op de treeplank en sommigen maakten zich zorgen of ze dergelijke bewegingssequenties zouden kunnen uitvoeren. De groepen bestonden uit mensen tussen de 56 en 85 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Alleen al om statistische redenen waren fysieke beperkingen te verwachten. Tussen het bewegen op de step en de tweede meting, waarin de proefpersonen gingen wandelen, zaten nog eens 45 minuten.

mgrfasnerova Mgr. Lenka Fasnerova

Gespecialiseerd fysiotherapeut en stepfitnesstrainer

Alle proefpersonen werden getest voor en na een trainingsrit van 45 minuten op Kostka-scooters. De nadruk werd gelegd op de juiste rijtechniek en een geschikte belasting – afhankelijk van de conditie, leeftijd en medische geschiedenis.

… zegt Mag. Lenka Fasnerová , gespecialiseerde fysiotherapeut en fitnesstrainer

Wat is er onderzocht?

sneller fit met workshops op de stepIng. Otakar Morávek

JONA ​​Health Center, MediCentrum JONA
co-auteur van de methoden Computer Kinesiology en ComGym.

We evalueerden in totaal 11 verschillende parameters: functionele tests van het bewegingsapparaat, mobiliteit van de drie delen van de wervelkolom, dwz de cervicale, thoracale en lumbale wervelkolom, evenals kinesiologische en fysiotherapeutische tests van het bewegingsbereik van de heupen, knieën en enkels.

… beschrijft de testopstelling ing. Otakar Morávek , een van de auteurs, de eerste aanzet voor het realiseren van het onderzoek.

Een significante afname van de waarde van de algehele disfunctie volgens CK duidt op een significante verbetering van de functies van het gehele bewegingsapparaat. De waarden van de parameter t en de waarschijnlijkheid van de geldigheid van de nulhypothese laten een statistisch zeer significante verandering zien. De vergelijking van de gemiddelde waarde van de resultaten van het computerkinesiologische testgedeelte toonde de verbetering van de gecontroleerde parameters. Algehele verbetering van musculoskeletale disfunctie na CK met 47,3% t=25, p=1,65E-27.

Conclusie van de experts

Kickbiken is top voor alle volwassenenZelfs de experts zijn verrast door de resultaten: in beide testgroepen verbeterden de gemeten waarden aanzienlijk na slechts één bewegingseenheid en alle drie de hypothesen werden ondersteund door wetenschappelijke metingen.

Uit de ervaring met de twee testgroepen kan ook worden afgeleid dat stepsport ook goed geschikt is voor senioren.

“Ik word vaak geconfronteerd met het vooroordeel dat steppen niet geschikt is voor mensen met rugklachten. Uit mijn ervaring kan ik dit echter weerleggen: als zeer ernstige ziekten zijn uitgesloten, kan ik de kickbike alleen maar aanbevelen aan mijn patiënten met rugpijn – vooral met problemen met de lumbale wervelkolom. Daarom heb ik besloten om de positieve effecten van steppen te controleren met behulp van de diagnostische methoden van het computerkinesiologiesysteem.”

… legt ing. Otakar Morávek de motivatie voor deelname aan het onderzoek uit.

In de 45 minuten op de step voor volwassenen is elk van de belaste gewrichten zo’n 1.000 keer bewogen en dat werkt – om het simpel te zeggen – als een smeermiddel en leidt tot een hoge mate van soepelheid in het lichaam, wat natuurlijk ook een effect heeft op alledaagse leven.

“Simpel gezegd: sommige tests hebben geleid tot volledig onverwachte verbeteringen. De significante vermindering van aandoeningen van het bewegingsapparaat heeft ook geleid tot een verbetering van het evenwicht. De significante vermindering van blokkades in de wervelkolom resulteerde in een meetbaar verhoogde mobiliteit van het ondersteunende apparaat, vooral in het gebied van de lumbale wervelkolom. Hetzelfde geldt voor de mobiliteit van het gewrichtssysteem van zowel de benen als de heupen.”

… beschrijft de resultaten van de pilotstudie MUDr. Věra Hošková Revalidatiearts met internationale certificering en ervaring in de sportgeneeskunde.

Meer beoordelingen

steppen op kickbike is goed voor gewrichtenNaast de reeks metingen vonden de betrokken experts dat deze sport, die ontlastend is voor de gewrichten, ook zeer geschikt is voor het opbouwen van een algemene conditie op elk niveau en ook aanbeveelt voor het verminderen van het lichaamsgewicht. De vrolijke bewegingsimpuls stimuleert de stofwisseling van het lichaam en verbetert daardoor de stofwisseling met alle positieve effecten vandien.

Basis voor goede resultaten

Naast de juiste rijtechniek is het minstens zo belangrijk om de juiste scooter te kiezen: een ongeschikt sportuitrusting kan leiden tot overbelasting van het bewegingsapparaat en in extreme gevallen tot onevenwichtige spiergroei (voetbordhoogte, framegeometrie , stuurhoogte, enz.). Daarom moet je voorzichtig zijn bij het kiezen van sportuitrusting, vooral bij het kiezen van scooters voor kinderen die nog niet zelf kunnen oordelen.

Positieve effecten van steppen voor de gezondheid

Steppen en gezondheidVoorstanders van kickbiken bevelen de step aan als een gezonde, complexe en compenserende beweging in posttraumatische therapie na operaties aan knieën, heupen, maar ook uitstekende tussenwervelschijven. Tegelijkertijd stellen ze dat tijdens het steppen het volgende gebeurt:

– gelijktijdige betrokkenheid van de rechter en linker hersenhelft,
– verbetering van de zwelling van de heup (heupextensie),
– versterking van de spieren rond de heupen en knieën,
– versterking van de spieren die belangrijk zijn voor goed lopen.

Het rijden op een step vermindert ook effectief obesitas en is een geschikte vervanging voor gevestigde cardio-activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Zie ook onze huursite voor mogelijkheden om een step een maand te huren.

 

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort