Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Afvallen op de step. De bewezen nr. 1 methode

Afvallen op de step

Om de impact van steppen op je vetverbranding te begrijpen, is het handig om te weten hoe je de dagelijkse calorieën gebruikt. In de eerste plaats gebruiken we ongeveer 60 a 70% van de energie uit ons voedsel om te ademen, ons hart te laten kloppen en onze hersenen en andere organen te laten werken. Kortom, een groot deel van de energie wordt gebruikt om ons te laten leven. Zonder enige vorm van inspanning. Van de overige 30% wordt 10 a 15% gebruikt voor de spijsvertering. Zodoende gebruiken we de laatste 15 a 20% voor alle andere fysieke inspanningen, zoals rechtstaan, wandelen, lopen, spieren bewegen, sporten… Bijvoorbeeld Steppen! Dus, ga afvallen op de step.

Wolfer 3 Efficiënt en snel afvallen op de step.

Meer bewegen

Mensen die weinig bewegen gebruiken relatief weinig energie met de spieren. Dit verbruik is maar voor rond de 8% van het totale energieverbruik. Tegenover 15-20% bij meer actievere mensen. Je begrijpt dat er een energieoverschot optreedt wanneer deze personen evenveel eten, als degenen die meer bewegen.

Energieoverschot verminderen

Vervolgens zet je lichaam dit energieoverschot meestal om in vet. Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om te gaan diëten (dus minder eten), of je kunt meer gaan bewegen. Echter, het grote probleem met diëten is dat de kilo’s er snel weer aankomen, wanneer je stopt met het dieet. Dit is het zogenoemde jojo-effect bij het afvallen.

Jojo effect

Juist door dit jojo effect is het niet aan te raden te diëten als je blijvend wilt afvallen. Anderzijds is meer bewegen wél de goede manier om te zorgen dat je meer calorieën verbrandt. De mogelijkheden om meer te gaan bewegen zijn eindeloos. Toch lijkt het op papier altijd makkelijker, dan dat het in het echt zal zijn. Hieronder staan een aantal redelijk gemakkelijk uit te voeren manieren om toch aan de beweging toe te komen die nodig is om gewicht te verliezen. steppen in de top 5 sporten

Steppen in plaats van zitten

Simpele tips om meer te bewegen

Onderstaande tips lijken misschien niet erg spectaculair. Echter, verander je je leefstijl door ze allemaal ter harte te nemen, dan zul je zeker afvallen.

 1. Moet je ergens dicht bij huis zijn? Pak de fiets, de step of ga lopen.
 2. Loop voor die ene brief apart naar de brievenbus (en combineer het niet met supermarkt-bezoek)
 3. Neem de trap in plaats van de lift
 4. Maak wat vaker schoon in huis, of ga buiten in de tuin aan het werk
 5. Was zelf je auto, zelfs daardoor kan je afvallen.
 6. Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk. Bus gemist? Loop vast door naar de volgende halte.
 7. Loop op het werk langs je collega i.p.v. te bellen of e-mailen. Ditzelfde geldt ook voor familie en vrienden, ga er langs i.p.v. ze te bellen!
 8. Ga dansen, dit kan zowel thuis zijn op je favoriete muziek, of in de kroeg met vrienden. Door veel te dansen kan je ook afvallen
 9. Ga vaker zomaar even wandelen, om je gedachten op een rij te zetten. Of tijdens de lunchpauze, om een frisse neus te halen. Natuurlijk is steppen beter en net zo laagdrempelig.
 10. Zit je veel achter de pc? Neem een actieve i.p.v. een uitgezakte houding aan, hiermee train je de spieren van je rug en zie je er tegelijkertijd actiever en zelfverzekerder uit dan wanneer je hangt.

Pak voor korte afstanden de step om te kunnen afvallen op de step.

Meer bewegen en sporten

Een voor de hand liggende manier om aan meer beweging toe te komen en af te vallen is natuurlijk door te sporten. Sporten is een bijzonder fenomeen. Want er zijn mensen die er bij zweren en mensen die het haten. Een tussengroep is er eigenlijk nauwelijks, hoewel er natuurlijk genoeg mensen zijn die met tegenzin naar de sportschool gaan… Maar afvallen op de step is leuk en makkelijk. 

Ben je een sporthater, maar wil je toch afvallen? Bedenk dan dat beginnen vaak makkelijker is dan volhouden. Immers, beginnen en al snel weer stoppen werkt vaak demotiverend (met bijbehorende negatieve effecten op je gewicht). Begin daarom alleen met een sport, als je zeker weet dat je het in elk geval een tijdje zal volhouden, als je serieus wilt afvallen.

Het kan hierbij helpen om samen te sporten, bijvoorbeeld door met vriendinnen te gaan steppen om af te vallen. Dat is één van dé grote voordelen van steppen: het is leuk om te doen, je voelt je weer zo blij als een kind en je blijft daardoor gemotiveerd. Een hoog percentage steppers houdt het dan ook jarenlang of zelfs een levenlang vol. Enige maanden terug mochten we een Kickbike Race Max (één van de snelste, maar ook duurste steps) verkopen aan iemand van 88!

products Wolfer 2 Hoe leuker de sport hoe gemotiveerder.

Volhouden moeilijker dan beginnen

Hierboven zeg ik dat het niet verstandig is om te beginnen als je denkt dat je toch al snel weer zult stoppen. Een kanttekening hierbij is dat het natuurlijk geen probleem is om een nieuwe sport uit te proberen. Het gaat om de mindset. Want, als een nieuwe sport niet bevalt zal dat niet snel demotiverend werken, omdat je van te voren al weet dat je het misschien maar een paar keer gaat doen. Steppen is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Afvallen op de step of in de sportschool

Er zijn meerdere mogelijkheden als het op sporten aankomt. Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan sporten of je kunt naar een sportschool gaan. Beiden hebben hun voor- en nadelen, zo kost een sportschool bijv. geld maar heb je wel begeleiding waarmee je afspraken kunt maken en die je kan motiveren. Waar je ook voor kiest, het belangrijkste van allemaal is: begin rustig en stel jezelf realistische doelen. Wil je bijv. gaan hardlopen, kies dan in het begin voor een kort rondje en bouw dit geleidelijk uit naar langere afstanden.

Rustig opbouwen

Dit geldt zeker ook voor steppen! Verwacht geen wonderen en gooi de handdoek niet in de ring als het allemaal toch tegenvalt. Beter is het dan om de doelen naar beneden bij te stellen. Maak het rondje nog korter, net zo lang tot je een punt hebt gevonden waarop je het hele rondje hardlopen kunt volhouden. De andere kant van de medaille, als het juist wel goed gaat breidt dan langzaam de afstand en intensiteit uit. Wees ook trots op jezelf en beloon jezelf eens, in welke vorm dan ook. Erwin speeding with XC Steppen is óók spannend en opwindend. En je kan snel afvallen op de step.

Bewegen is belangrijk, volhouden belangrijker

Zoals eerder gezegd is beginnen vaak niet het probleem. Dat is volhouden. Motivatie om door te gaan kun je halen uit allerlei bronnen. Bedenk bijvoorbeeld dat onvoldoende bewegen de kans op hart- en vaatziekten en andere welvaartsziektes aanmerkelijk verhoogt. Daarnaast geldt, als je sport, neemt je humeur toe en zul je je fitter en vitaler voelen.

Bovendien val je ’s avonds makkelijker in slaap en wordt je ’s ochtends makkelijker wakker. En waarschijnlijk het belangrijkste van allemaal: Je gaat afvallen en er daardoor gezonder en uiteindelijk slanker uitzien! Echter, om deze voordelen zelf te ervaren, zul je eerst en vooral zelf de stap moeten zetten om serieus aan de slag te gaan.

Energieoverschot verminderen

Vervolgens zet je lichaam dit energieoverschot meestal om in vet. Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om te gaan diëten (dus minder eten), of je kunt meer gaan bewegen. Echter, het grote probleem met diëten is dat de kilo’s er snel weer aankomen, wanneer je stopt met het dieet. Dit is het zogenoemde jojo-effect bij het afvallen.

Hoe leuker de sport, hoe gemotiveerder je wordt.

Heb je moeite om je te motiveren om te gaan sporten, bedenk dan dat lichamelijke activiteit nog wat andere voordelen biedt:

 1. Het bevordert de conditie doordat spieren groter worden. Hierdoor voel je je fit en minder snel moe.
 2. Door lichamelijke activiteit voer je afvalstoffen sneller af en dat is goed voor de gezondheid.
 3. Lichamelijke activiteit vermindert stress, spanning en depressieve gevoelens.
 4. Bewegen zorgt ervoor dat je huid er gezonder uit gaat zien.
 5. Indien je de smaak eenmaal te pakken hebt, zul je sneller dan ooit op je streefgewicht komen.

senioren 0221 De workshop steppen is voor alle leeftijden.

Een goed gevoel door te sporten

Het gaat allemaal om het gevoel dat je hebt, voordat je begint met het sporten. Als je op voorhand al denkt: “Hier heb ik geen zin in en ik vind het niet leuk’, dan is de kans groot dat jij je ook lichamelijk zo voelt. Met als gevolg dat je niet eens begint met sporten. Probeer voordat je begint met sporten daarom te bedenken hoe goed je je zult voelen na het sporten.

Dit goede gevoel zul je alleen al krijgen omdat je gesport hebt (je hebt jezelf over een drempel heen geholpen en dat levert altijd een goed gevoel op) en daarnaast ook doordat er tijdens het sporten stofjes worden aangemaakt waar je je beter door gaat voelen! Als je een paar keer trainen mist kan er een soort van doemdenken de kop opsteken waardoor je uiteindelijk helemaal stopt. Probeer dit gevoel te voorkomen en ga juist zo snel mogelijk weer beginnen met trainen, een paar keer training missen is niet erg!

Cardio en krachtsport

Sporten kun je onder verdelen in cardio (hardlopen, fietsen, steppen, zwemmen etc.) en krachtsport (met name spiertrainingen). Het beste is om zowel krachttraining te doen als cardio. Als je moet kiezen, ga dan voor krachttraining, en dan bij voorkeur van de grote spiergroepen, de benen en armen. Na krachttraining is er namelijk sprake van een afterburn effect. Tot 39 uur na de krachttraining gebruiken je spieren nog calorieën. Dit maakt krachttraining effectiever dan cardio om vet te verbranden. lijfenvisie Fysiotherapeuten bevelen de step aan.

Steppen geschikt voor afvallen

Een antwoord op de hierboven gestelde vraag; welke sporten zijn geschikt voor afvallen? Elke sport waarbij je je lichamelijk moet inspannen is geschikt om bij te dragen aan blijvend gewichtsverlies. Niet elke sport is echter even geschikt! Zo zijn er verschillen in de hoeveelheid energie die je verbrandt bij de ene sport en de andere. Afvallen op de step gaat wel sneller dan met andere sporten. 

Hieronder vind je een overzicht van enkele sporten en de hoeveelheid calorieën die je er mee kunt verbranden. Bedenk wel dat het belangrijker is dat je een sport leuk, of op zijn minst draaglijk vindt, dan hoeveel calorieën je ermee kunt verbanden!

Calorieën verbranden op de step voor volwassenen

Aantal calorieën per uur (voor een persoon van 70 kg, wie zwaarder is, verbrandt meer):

 1. Wandelen – tot 300 Kcal p. uur *
 2. Zwemmen – tot 600 Kcal p. uur afvallen*
 3. Fietsen – 300 tot 400 Kcal p. uur *
 4. Boksen – tot 700 Kcal p. uur *
 5. Squash – tot 600 kcal p. uur *
 6. Tennis – tot 500 kcal p. uur *
 7. Roeien – tot 550 kcal p. uur *
 8. Dansen – tot 400 kcal p. uur *
 9. Steppen – tot 850 kcal p. uur afvallen op de step*
 10. Hardlopen – tot  1.050 kcal p. uur

* O.a. afhankelijk van snelheid en intensiteit.

shoot 2 web 1 Steppen is fun

Blessures voorkomen

Het belangrijkste is om blessures te voorkomen. Doe altijd een warming up en gebruik goed materiaal tijdens het sporten (schoenen)! Eet vlak voor het sporten niet te veel. Neem bijvoorbeeld een krentenbol of een muesli- of crunchreep. Het kan wel goed zijn om zo’n twee uur voor de training, het afvallen op de step, een maaltijd te nemen met wat meer koolhydraten en weinig vet. Denk aan een bord pap of een lichte warme maaltijd, bestaande uit een paar aardappels, wat groente en een stukje mager vlees. Neem tijdens de sportieve inspanning geen voedsel, maar wel water of isotone dorstlessers.

Starten met afvallen op de step, wij helpen je

Heb je uiteindelijk gekozen voor de step als middel om af te vallen, dan kunnen wij je helpen. In de eerste plaats met de keuze voor het juiste materiaal. Veel steppers starten met een voordeligere step zoals de Kickbike Sport G4, maar komen daar net zo vaak van terug. Maar wil je meer kilometers maken, meer snelheid en meer conditie opbouwen, overweeg dan een snellere step.

Te beginnen met de Kostka Tour Max, de Yedoo Trexx of de Mibo Malaga. Stel je meer eisen, dan komt de Morxes Vendeta in beeld. Toch geven de serieuzere sporters na verloop van tijd de voorkeur aan een lichtgewicht step met grote wielen, zoals de Kickbike race Max of de Mibo RevooII. Daarnaast krijg je van ons veel informatie over techniek, we organiseren workshops én je krijgt een doordacht trainingsschema mee. Zodat je makkelijk kan afvallen op de step. 

Tenslotte, op onze Facebookpagina vind je regelmatig aanbiedingen. Neem even een kijkje!

Succes!

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort