Loop je net zoals ik een paar keer per week hard, maar merk je dat je last krijgt van overbelasting van je benen? Vervang eens één of meerdere looptrainingen door steppen!
Oplossing bij (te grote) belasting van benen
Ondanks dat ik geen fanatiek hardloper ben, probeer ik iedere week twee of drie keer mijn rondje ‘hijgen’ te volbrengen. Naast alle voordelen van hardlopen (je eigen moment bepalen, hoofd leeg maken, etc.), kleeft er voor mij ook een nadeel aan deze manier van sporten. Zo laat mijn onderstel na een aantal rondjes weten het niet te waarderen: al dat gestamp en gedreun. Om toch aan mijn rondjes sporten te komen, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik ben gaan steppen, ook wel footbiking genoemd. Een goed alternatief voor mijn looptraining
Say what, steppen?
Ja, steppen! Nee, niet op zo’n plastic verhoging in een ruimte met opzwepende muziek en zwetende lijven, maar op een step met twee wielen en een stuur, buiten in de natuur. Ik kan op die manier toch mijn sportminuten maken, zonder mijn benen erg te belasten. Bij het steppen maak je weliswaar telkens kniebuigingen en zet je af, maar je wisselt deze oefening per been af. De belasting van je benen is dus niet continue en je hebt minder last van de drukkende zwaarte van je lijf op je benen. Door het aantal afzetten per been te verminderen of te vermeerderen, heb je ook invloed op de mate van belasting.
Leuk aan deze manier van sporten is dat je nog steeds je eigen moment kunt pakken, meer snelheid kunt maken, grotere afstanden aflegt, buiten sport en iets doet wat niet iedereen doet. Met steppen houd je je conditie goed op peil en ook andere spiergroepen (bil- en buikspieren) worden getraind. Qua verbranding doet steppen bijna niet onder voor hardlopen. En als je het uiteindelijk toch leuker of fijner vindt om in een groep te trainen: via internet zijn stepgroepen bij jou in de buurt te vinden. Ook kun je meedoen aan wedstrijden.
Het hele jaar door
Net zoals hardlopen kun je het hele jaar door steppen. Je past je kleding erop aan en in de donkere dagen zorg je voor verlichting. Ik step in mijn hardloopkleding en op mijn hardloopschoenen en dat werkt prima. Om goed zichtbaar te zijn, heb ik voor en achter fietslampjes gemonteerd. Je kunt ook andere vormen van verlichting (ledband, hes met reflecterende stukken etc.) gebruiken. Om het stuur beter vast te houden gebruik ik handschoentjes met grip. Omdat je behoorlijk hard kunt gaan, is een (fiets)helm verstandig.
Welke steppen zijn geschikt en hoe kom je eraan?
Zoek middels Google naar steps of footbikes en je beeldscherm loopt vol met afbeeldingen en websites. Afhankelijk van het soort step dat je zoekt, zullen bepaalde merken vaker in beeld komen.
Enigszins op goed geluk heb ik voor een ‘cruiser’ gekozen. Niet alleen de sportieve eigenschappen, maar ook het ‘oog wil ook wat’ speelden daarin een rol. En mijn lief wilde de steppen wel halen, ergens in het doolhof van plaats X.
Ik step nu ongeveer anderhalf jaar en heb nog steeds geen spijt van mijn aankoop. Het is een aluminium step, dus lekker licht, hij heeft een bredere plank, dus prima als je het ‘hupje’ nog niet zo goed kunt en beide voeten tegelijkertijd kwijt wilt en ik kan er lekker veel vaart mee maken. Omdat ik ook weleens wilde weten of zo’n supersonische gestroomlijnde sportbike prettiger stepte, heb ik een tijdje geleden een klein experimentje gedaan.
Ik mocht bij een stepverhuur in Amersfoort eens zo’n echte sportbike uitproberen (TIP). Na een stuk gestept te hebben, kwam ik tot de conclusie dat mijn eigen bike het lekkerste stepte. Mijn eigen step kwam dus als beste uit de bus! Welke step bij je past, moet je dus echt zelf ervaren en dat hoeft in dat geval niet te betekenen dat je per se een ‘echte’ sportbike moet aanschaffen.
Probeer het eens uit en merk dat steppen een goede aanvulling vormt op je hardloopprogramma!
Bron: love-running.nl