Kan een step ook gebruikt worden als revalidatie- of loophulpmiddel?
Wat vraagt steppen van je?
Steppen ziet er makkelijk uit. Wij konden het toen we jonge kinderen waren. In werkelijkheid stelt het vrij hoge eisen aan
– gezichtsvermogen
– concentratie
– evenwicht
– coördinatie
– spierkracht.
Step als revalidatie
Dubbelstep
Loopfiets
Een ander alternatief voor revalidatie is de loopfiets. Daar zijn verschillende soorten en modellen in. De grootste is de Sitgo. Die is bedoeld voor buiten en ziet er uit als een echte fiets, compleet met verlichting. Er zit een voetplank op, zodat je er ook mee zou kunnen steppen. Ik heb hem niet geprobeerd, maar het lijkt me dat je ook één voet op de plank moet kunnen zetten, terwijl je stept met je andere voet. Ondertussen kun je zitten op het zadel, waardoor het lichter is dan echt steppen.
Prima voor je revalidatie. Behalve de grote Sitgo, zijn er ook kleinere modellen, die je eventueel ook binnenshuis kunt gebruiken. Maten, prijzen en mogelijkheden lopen enorm uiteen. Google op ’loopfiets’. Ook zijn er steps waar een zadel op gemonteerd wordt: presto: een step en loopfiets in één, zoals de Kostka Tour Fun.
Revalidatie
Dit is wat ik te zeggen had over de step als loophulpmiddel. Maar er zit nog een andere kant aan, namelijk, revalidatie.
Als je iets niet meer (goed) kunt, dan kun je die activiteit vermijden door een hulpmiddel te gebruiken. Een andere benadering is: de verloren vaardigheid opnieuw aanleren. Daarbij kan een step heel goed helpen. Voordeel van een step is, dat je niet omvalt als je langzaam gaat. Zo kun je dus je spierkracht, je evenwicht, je coördinatie rustig opbouwen. Vooral toursteps kunnen je hierbij helpen.