Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Uniek! De 1e legale elektrische step voor NL.

legale elektrische step voor volwassenen

Legale elektrische step voor volwassenen

Update: Overal in Europa rijden elektrische steps voor volwassenen rond. Meest huursteps, maar ook in eigendom. In Nederland zijn deze steps voor volwassenen nog steeds niet gelegaliseerd. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen steps met een gashandel en die met trapondersteuning. De eerst mag alleen met RDW goedkeuring de weg op. Terwijl de tweede, zoals de Kick&Go, als regel in dezelfde categorie valt als de elektrische fiets. Ondertussen is er wel sprake van nieuwe ontwikkelingen.

Elektrische fiets?

micro colibri x4 legale elektrische step 5 1
Samen op pad in de stad

Rij je op een step met een gashandel, dan hoef je verder niet te doen. Terwijl die met trapondersteuning in eerste instantie door spierkracht voortbewogen moeten worden. Pas na de afzet krijg je een zet in de rug.

Voor dit type legale elektrische step zijn geen bijzondere regels. De wetgever ziet ze als een soort elektrische fiets. Deze zijn voorzien van een sensor die de ondersteuning inschakelt. Op de step gaat het op precies dezelfde manier inwerking. Je zet af en voelt dat de motor de step een duw in de goede richting geeft.

Verder zijn alle verkeersregels die van toepassing zijn op de elektrische fiets ook op de elektrische step met trapondersteuning van toepassing. Het zijn dus geen motorvoertuigen voor de wet en daarom hoef je geen rijbewijs te hebben, ook geen helm te dragen of een kenteken te hebben. WA verzekering is ook niet verplicht. Al kan je je wel afvragen of je hierdoor risico loopt.

Verwarring over trapondersteuning

Het lijkt er trouwens wel op dat niet iedereen bij de politie hiervan op de hoogte is. Micro heeft daarom het ministerie benaderd om te ontdekken of de legale elektrische step met trapondersteuning daadwerkelijk juridisch gelijk is aan een E-bike. Antwoord kwam er van de kant van het hoofd afdeling verkeersveiligheid en wegvervoer, drs. Phillipens. Hij stelt in een schrijven dat elk 2-wielig voertuig dat door spierkracht wordt voortbewogen en op het fietspad hoort te rijden, tot de categorie fiets gerekend wordt. Dit geldt dus duidelijk ook voor de Micro Colibri. Voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van de legale elektrische step kijk op onze Facebook pagina.

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort